sale-offer
sale-offer1

Producenci

11 popularnych błędów przy otwieraniu restauracji

4 listopada 2021

|

#Poradnik kupującego

Prowadzenie własnej restauracji to zajęcie, wymagające dużego zaangażowania. Jak otworzyć restaurację, by był to dochodowy biznes, który przyniesie nam satysfakcję? Jest wiele spraw, o które należy zadbać. Dzisiaj skupimy się na najczęściej popełnianych błędach przy otwieraniu restauracji.

Przeznaczanie zysków z restauracji na użytek prywatny

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak otworzyć własną restaurację, musisz pamiętać, że bardzo ważne jest rozsądne zarządzanie budżetem. Częstym błędem początkujących przedsiębiorców jest mieszanie pieniędzy prywatnych z firmowymi. Wielu właścicieli lokali gastronomicznych, które upadły, popełniło tego rodzaju błąd. 

Brak ewidencji przychodów 

Popularne błędy przy otwieraniu restauracji to m.in. nieprowadzenie rachunkowości. Jeśli zaniedbasz ten obszar, szybko mogą zjawić się pierwsze zadłużenia, przerwy w dostawach, zdarzają się również kradzieże dokonywane przez pracowników. Bardzo korzystnym rozwiązaniem jest wdrożenie nowoczesnego systemu ewidencji sprzedaży, który pozwoli kontrolować finanse gastronomii oraz gospodarkę magazynową. 

Małe zaangażowanie

Jakie jeszcze błędy przy otwieraniu restauracji są często popełniane przez właścicieli? Z pewnością jest to brak zaangażowania. To bardzo ważne, by mieć świadomość, co aktualnie dzieje się w gastronomii, znać bieżące problemy. Twoi pracownicy powinni wiedzieć, że w każdym momencie możesz przyjść, by sprawdzić, co się dzieje w lokalu, dobrze również, by czuli, że mogą liczyć na Ciebie w trudnych sytuacjach. Warto utrzymywać ze swoimi pracownikami relacje oparte na szczerości i zaufaniu, a jednocześnie wypracować sobie autorytet. 

Brak przemyślanej kampanii reklamowej

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak prowadzić knajpę, nie zapominaj o odpowiednim jej zareklamowaniu. Konkurencja nie śpi, więc i Ty powinieneś dobrze zaplanować działania marketingowe. Zaproponuj klientom coś, co będzie odróżniać Cię spośród innych restauracji, zwłaszcza od tych znajdujących się w pobliżu. Pomyśl o ulotkach, działaniu w mediach społecznościowych, a także stworzeniu chwytliwych oraz zabawnych haseł reklamowych, które pojawią się przy wejściu do lokalu.

Słabo zaplanowane menu

Zdarza się, że osoby rozpoczynające swoją przygodę z gastronomią, planują menu restauracji dosłownie na ostatnią chwilę. To spory błąd, w końcu to, co zamierzamy serwować w naszym lokalu jest istotą całego biznesu. Najpierw dobrze przemyśl, jakie posiłki chcesz podawać, a dopiero potem zaplanuj wystrój oraz styl obsługi.

FOOD COST

To najważniejsza kwestia przy planowaniu menu, w zasadzie jest to słowo klucz w prowadzeniu szerokiej gastronomii, zarówno w małym bistro jak i restauracji. Kalkulacja kosztów wyprodukowania potrawy jej koszt dla klienta ostatecznego oraz wszystko, co się z tym wiąże, jak dostawy, magazynowanie.

Lokalizacja restauracji

Równie często przedsiębiorcom zdarza się nietrafny wybór lokalizacji punktu gastronomicznego. Z jednej strony oczywiste wydaje się, że restauracja powinna znajdować się w miejscu, gdzie porusza się wiele osób, a mimo to niektórzy decydują się na wynajem lokalu w mało uczęszczanych miejscach, ponieważ wiąże się to z mniejszymi kosztami.

Pamiętaj również, by miejsce, które wybrałeś na restaurację, pasowało do Twojej koncepcji. Przykładowo w uboższych dzielnicach nie będziesz miał zbyt wielu klientów, jeśli zaproponujesz w swojej gastronomii zbyt wysokie ceny.

Nieprofesjonalna obsługa 

Obsługa Twojego lokalu jest tak naprawdę jego wizytówką. Zatrudniając nowe osoby, pamiętaj o tym, by zapewnić im odpowiednie szkolenie. Osoby serwujące posiłki powinny dobrze orientować się w menu restauracji, być uprzejme i zachowywać się w sposób, który sprawi, że klienci będą czuli się zaopiekowani

Grupa docelowa - błędne określenie

Zdarza się, że osoby, planujące założenie restauracji, błędnie określają grupę docelową z danego obszaru, do której chcą trafić. Na przykład, jeśli wspólnie ze znajomymi uwielbiacie pizzę, nie musi oznaczać to, że Twój lokal osiągnie sukces, jeśli w menu pojawi się pizza. Z tego powodu należy przeprowadzić gruntowne badanie rynku lub zamówić tego rodzaju usługę u osób, które zajmują się tym profesjonalnie. 

Zakup sprzętu gastronomicznego słabej jakości

Odpowiednie wyposażenie kuchni gastronomicznej w dużej mierze wpływa na wydajność pracy w Waszym lokalu. Jeżeli zaopatrzymy się w sprzęt wysokiej jakości, mamy większe szanse na to, że praca będzie przebiegała szybko i sprawnie. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje urządzenia renomowanych producentów, wyróżniające się niezawodnością oraz łatwością obsługi. W EVA-TEC zamówić można m.in. szafy chłodnicze, piece gastronomiczne, meble nierdzewne. Firma oferuje również kompleksowe wyposażenie różnych gastronomii, w tym wyposażenie pizzerii, wyposażenie kawiarni, czy wyposażenie kuchni hotelowej.

Brak rezerwowego kapitału

Jeśli planujesz założyć własną restaurację, pamiętaj o zgromadzeniu zapasu finansów, które są w stanie pokryć czynsz, wynagrodzenia oraz inne koszty utrzymania za minimum sześć miesięcy. W przypadku, gdy nie dysponujesz taką kwotą, otwarcie restauracji będzie wiązało się z dużym ryzykiem. Początkujący przedsiębiorca powinien być przygotowany na to, że na samym początku jego lokal będzie przynosił straty. Przy małym zapasie pieniędzy można szybko się zniechęcić. U właściciel lokali gastronomicznych po jakimś czasie mogą pojawić się zadłużenia, dlatego warto dobrze zaplanować wydatki i przygotować się na ewentualne problemy. Nie wspominamy o tym, dlatego, by zniechęcić początkujących przedsiębiorców. Pamiętajmy jednak, że aby odnieść sukces, należy wziąć pod uwagę wszystkie możliwe trudności.

Współpraca z rodziną

Niby oczywiste wydaje się, że współpraca z rodziną nie jest dobrym pomysłem, a jednak błąd ten jest ciągle popełniany. Najczęstszy problem to brak jasno określonych oraz udokumentowanych warunków współpracy

Pamiętaj, że jeżeli masz kontrolę tylko nad częścią prac, musisz wyznaczyć zakres obowiązków w klarowny sposób i opisać go w instrukcjach. W przypadku, gdy zaniedbasz ten obszar, a osoba z rodziny nagle zrezygnuje z pracy, nie będziesz wiedzieć, jak radzić sobie z jego zakresem obowiązków. Zanim zaczniesz pracę w partnerstwie, zastanów się dobrze, jak będziecie dzielić obowiązki oraz zyski.

Bardzo istotne jest także, by traktować wszystkich swoich pracowników równo i nie robić wyjątków w przypadku osób z rodziny.

Błędy przy otwieraniu restauracji - czy można się przed nimi ustrzec?

Jeśli myślisz o tym, jak otworzyć restaurację, wiedza na temat błędów popełnianych przez inne osoby, może Ci sporo ułatwić. Czy jednak jest możliwe, by całkowicie się przed nimi uchronić? Pamiętajmy, że błędy są nieuniknione i to na nich najlepiej się uczymy. Zawsze może zdarzyć się coś nieprzewidzianego, najważniejsze jednak, by wyciągnąć z danej sytuacji odpowiednie wnioski. Jeżeli chcesz założyć własną restaurację, to na naszym blogu znajdziesz równie ciekawe i przydatne artykuły odnoszące się do konkretnego typu gastronomii - Jak otworzyć foodtrucka oraz Jak otworzyć kebab.

Wszystkim początkującym właścicielom lokali gastronomicznych życzymy powodzenia oraz wytrwałości!