sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć Food Trucka?

18 lutego 2021

|

#Poradnik kupującego

Jak otworzyć food trucka? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, planujących założyć własny biznes gastronomiczny. Prowadzenie food trucka pod wieloma względami jest korzystniejsze, niż kierowanie stacjonarnym punktem gastronomicznym. Odchodzą koszta związane z wynajmem lokalu, istnieje możliwość zmiany lokalizacji, ale też menu czy godzin pracy. O tym, jak założyć food trucka i jakie aspekty warto wziąć pod uwagę, dowiecie się z niniejszego artykułu.

Food truck to świetny pomysł na biznes

Food truck to miejsce, w którym można podawać praktycznie wszystko - napoje, fast foody, czy dania z różnych regionów. Jeżeli zastanawiasz się, jak założyć food trucka, pomyśl najpierw o tym, jakie jedzenie chcesz podawać. 

Poniżej prezentujemy listę przykładowych food trucków:

  • kuchnia meksykańska - Burrito, Quesadilla, wrapy,
  • kiełbasa z rusztu,
  • zapiekanki,
  • hot-dogi z różnych regionów,
  • naleśniki,
  • burgery,
  • kuchnia włoska - pizza, makarony, porchetta,
  • kuchnia azjatycka,
  • kurczaki,
  • pierogi,
  • kuchnia francuska - podpłomyki,
  • frytki belgijskie,
  • kuchnia holenderska - kapsalony,
  • kuchnia grecka,
  • kuchnia bliskowschodnia,
  • bagietki, pieczywo.

Ułóż biznesplan dla food trucka

Jak zrobić biznesplan, jeżeli chcemy prowadzić food trucka? Należy oszacować nakład finansowy, sprawdzić rynek konkurencyjny oraz dostawców, a także zorientować się, czy nasz food truck ma szansę na zdobycie potencjalnych klientów. Duże znaczenie ma również lokalizacja - mieszczące się niedaleko biurowce, szkoły czy uczelnie zwiększają prawdopodobieństwo na to, że ludzie będą korzystać z naszych usług. Food trucki dobrze funkcjonują w dużych miastach, jeżeli jednak przeprowadzisz dokładną analizę rynku, może się okazać, że otwarcie food trucka w mniejszej miejscowości także będzie korzystne.

Zakładając food trucka, pomyślmy o tym, czym nasza oferta może wyróżniać się na tle konkurencyjnych lokali. Postaraj się, by Twoja gastronomia specjalizowała się w jakimś obszarze np. w kuchni meksykańskiej lub burgerach. Jeśli oferta jest zbyt ogólna, trudniej dotrzeć do potencjalnych klientów. Myśląc o tym, jak założyć food trucka, zorientuj się, czy w pobliżu są organizowane zloty food trucków lub wydarzenia muzyczne albo inne imprezy. Wówczas zwiększamy swoje szanse na zdobycie popularności wśród konsumentów.

Jakie są koszta food trucka?

Zastanawiając się nad tym, jak otworzyć food trucka w Polsce, powinniśmy wiedzieć, że na jego prowadzeniu możemy zarobić od 2 do ok. 7 tys. zł - jest to uzależnione od lokalizacji, wielkości biznesu oraz proponowanego menu. A jak wygląda koszt otwarcia food trucka? Poniżej zwróciliśmy uwagę na różne aspekty, które należy wziąć pod uwagę.

Jakie auto wybrać na food truck?

Założenie food trucka rozpoczynamy od kupna samochodu. Możemy dokonać zakupu nowej albo używanej furgonetki, z wyposażeniem albo bez wyposażenia. Jej średni koszt wynosi od 25 do 50 tys. zł. 

Jakiego sprzętu gastronomicznego użyć?

Sprzęt gastronomiczny to bardzo istotna kwestia. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje profesjonalne urządzenia, które pozwolą nam na przygotowywanie jedzenia szybko i sprawnie. Jeżeli chcemy zacząć prowadzić food trucka, powinniśmy zaopatrzyć się w solidny i trwały sprzęt. Urządzenia do FoodTrucka nie mogą być zbyt duże, a przy tym powinny mieć dobrą wydajność aby obsłużyć dużą liczbę osób w krótkim czasie.

Wyposażenie food trucka

Zakup sprzętu zależy oczywiście od tego, co chcemy serwować w naszym lokalu food truck.
Aby ułatwić Wam zadanie, sporządziliśmy listę urządzeń, których zazwyczaj używa się w przenośnych punktach gastronomicznych.

Koszt sprzętu koszt może wynieść średnio 10/20 tys. zł. Do tego należy doliczyć również koszty zaopatrzenia, opłaty postojowe, ZUS, księgowość, wypłaty dla zatrudnionych, ale też koncesję, jeśli planujemy sprzedaż alkoholu.

Koszt otwarcia food trucka jest o wiele niższy niż założenie stacjonarnego lokalu gastronomicznego. Najlepiej, gdy posiadamy własne oszczędności, jeżeli jednak poszukujemy dofinansowania, możemy skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy, dotacji z Unii Europejskiej lub kredytu.

Wymagania sanepidu a funkcjonowanie food trucka

O czym jeszcze trzeba wiedzieć myśląc o tym, jak otworzyć food trucka w Polsce? Aby Twój przenośny punkt gastronomiczny mógł zacząć działać, musisz uzyskać pozwolenie sanepidu. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna to miejsce, w którym uzyskasz precyzyjne informacje, dotyczące wymogów sanepidu. Należy również pamiętać, że pracownicy food trucka muszą mieć ważne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Otwierając mobilną gastronomię, weź także pod uwagę, że posiłki nie mogą być przygotowane na miejscu, a wyłącznie poddawane obróbce termicznej. To znaczy, ze powinieneś wynająć kuchnię lub założyć własną.

Projekt technologiczny

Aby otworzyć dowolny punkt gastronomiczny, produkcyjny, również Foodtruck, należy przygotować dokumentację projektową, w której będą zawarte potrzebne pozycje, jak odpowiednia liczba zlewów czy szafka na ubrania. Dodatkowo optymalne rozplanowanie sprzętu przez doświadczonego projektanta zwiększy ergonomię pracy i wytyczy potrzebne przyłącza do zasilania urządzeń. Poza samym projektem technologii wymagany jest również opis technologii, gdzie będą opisane wszystkie procesy dostaw, czy obróbki serwowanych potraw.

BDO

Sprawdź, jakie obowiązki niesie za sobą otwarcie food trucka. Przykładowo jest to wpis do BDO. Odwiedź stronę bdo.mos.gov.pl i zasięgnij informacji na ten temat. Jeżeli założenie działalności wiąże się z prowadzeniem ewidencji odpadów, sporządzania sprawozdań z opłat recyklingowych albo produktowych, to wpis do BDO będzie dla Ciebie obowiązkowy.

Food truck a miejsce postojowe

Jak już wspominaliśmy, do sukcesu prowadzenia food trucka w znacznym stopniu może przyczynić się odpowiednie miejsce postojowe. Jak się okazuje, nie wszędzie można sprzedawać jedzenie w food truckach. W wielu miastach istnieje zakaz parkowania w miejscach publicznych. Wówczas trzeba wynająć miejsce postojowe od właścicieli terenów prywatnych albo rozkładać się wyłącznie w specjalnie wydzielonych przez miasto stanowiskach handlowych i targowiskach, które są przeznaczone do handlu obwoźnego, a także targów gastronomicznych i przenośnych lokali gastronomicznych. 

Czy warto otworzyć food trucka?

Własny food truck to doskonałe i praktyczne rozwiązanie dla osób, które planują założenie własnej gastronomii. Przenośne lokale najlepszą sprzedaż notują, rzecz jasna w sezonie letnim, jednak istnieją miejsca, które są otwarte przez cały rok. Właściciele, którzy prowadzą food trucki nie muszą płacić za wynajem, mogą także zmienić lokalizacje. Ponadto, fast foody cieszą się obecnie dużą popularnością i z ich usług korzystają osoby z różnych grup wiekowych. Jeżeli dysponujesz odpowiednim budżetem i właściwie przygotujesz się do otwarcia food trucka, to zwiększasz swoje szanse na odniesienie sukcesu w tej branży. Powodzenia!