sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć kawiarnię?

29 czerwca 2021

|

#Poradnik kupującego

Prowadzenie własnej kawiarni to marzenie wielu osób. Zastanawiając się nad tym, jak otworzyć kawiarnię, powinniśmy pomyśleć o kwestiach, takich jak znalezienie odpowiedniego miejsca, skompletowanie wyposażenia, spełnienie wymogów sanepidu oraz koszty utrzymania. Dobrym rozwiązaniem jest w tym przypadku stworzenie rzetelnego biznesplanu. Zapraszamy do lektury tekstu, jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej. Przedstawimy Wam, jak założyć kawiarnię krok po kroku. 

Znalezienie lokalu

Prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna w Polsce sprawia, że na rynku znajduje się obecnie wiele kawiarni. Wybór lokalizacji jest niezmiernie istotny i w dużej mierze wpływa na sukces przedsięwzięcia. W przypadku restauracji dobre menu jest w stanie przyciągnąć rzesze klientów, jeśli jednak chodzi o kawiarnię, to ludzie raczej nie są skłonni jechać na drugi koniec miasta, by wypić kawę i zjeść ciasto.

Jak zatem otworzyć własną kawiarnię, by cieszyła się powodzeniem? Należy stworzyć konkurencyjną ofertę, która będzie wyróżniać się spośród innych. Pamiętajmy jednak, że trudno będzie nam przyciągnąć gości, którzy mieszkają daleko. Skupmy się więc na lokalnym zareklamowaniu naszej kawiarni. Warto przeprowadzić badanie rynku, zanim wybierzemy właściwą lokalizację. Rozeznajmy się zatem, w których miejscach porusza się najwięcej przechodniów, sprawdźmy, czy w pobliżu znajdują się konkurencyjne oferty, dowiedzmy się, jak wygląda sprawa z parkingami. 

Tworząc biznesplan, oszacujmy koszta związane z opłatami czynszowymi. Równie ważną kwestią jest stan lokalu. Jeśli w miejscu, które wybraliśmy znajdowała się wcześniej działalność gastronomiczna, sprawa jest dużo prostsza. W przeciwnym razie będziemy musieli zainwestować sporo pieniędzy oraz wysiłku w przygotowanie miejsca, które będzie spełniało wymogi sanepidu.

Wyposażenie kawiarni

Myśląc o tym, jak otworzyć kawiarnię, należy zwrócić uwagę na wiele aspektów. Jednym z nich jest oczywiście wyposażenie kawiarni. Zwykle w kawiarniach poza napojami, sprzedawane są także ciasta i lody. W co więc powinniśmy się zaopatrzyć?

Zamawiając profesjonalny sprzęt do kawiarni, zwiększamy swoją szansę na osiągnięcie sukcesu w branży. Dobrze dobrane wyposażenie kawiarni pozwoli nam na przygotowywanie pysznej kawy i słodkości oraz na sprawną i wydajną pracę. Warto zdecydować się na profesjonalny sprzęt oferowany przez hurtownię gastronomiczną EVA-TEC, która w swoim asortymencie posiada także wyposażenie cukierni

Wymogi sanepidu w kawiarni

Kawiarnia jak każdy biznes gastronomiczny musi spełniać określone wymogi. Jak założyć własną kawiarnię, by działała zgodnie z przepisami? Przedsiębiorca powinien otrzymać od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego zgodę na prowadzenie kawiarni w wybranym przez siebie lokalu. Jakie dokumenty są niezbędne do otrzymania takiego pozwolenia?

  • projekt technologiczny lokalu,
  • książka kontroli,
  • książeczka zdrowia,
  • wyniki z badania wody,
  • umowa na wywóz śmieci,
  • wyniki deratyzacji,
  • szkolenie BHP pracowników,
  • zestawienie temperatury w lodówkach i zamrażarkach, zestawienie codziennej higieny podłóg i sprzętów, zestawienie dostawy.

Niewielkie lokale gastronomiczne powinny wprowadzić wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Higienicznej GHP, a także Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP. Do tego celu trzeba opracować opisy maszyn i wyposażenia, procesów mycia i dezynfekcji podłóg i sprzętów, magazynowania żywności, opis pomieszczeń i ich funkcji, czy stosowanych sposobów zabezpieczenia przed szkodnikami.

Jeśli poza napojami chcemy sprzedawać także ciasta oraz desery, zastanówmy się, czy będziemy kupować je od zewnętrznych dostawców, czy też przyrządzać na miejscu. Decydując się na przygotowywanie ich w kawiarni, będziemy potrzebować dodatkowego pomieszczenia.

Koszty otwarcia kawiarni

Pomysł na biznes jakim jest otwarcie kawiarni, rodzi także pytania o koszty uruchomienia lokalu. Wiele osób zastanawia się, czy prowadzenie kawiarni się opłaca. Jak w przybliżeniu wygląda kosztorys w przypadku tego rodzaju punktu gastronomicznego? Do 50m2 musimy liczyć około 100 tys. zł na otwarcie kawiarni, ale w dużej mierze jest to zależne od typu i jakości wyposażenia oraz projektu wnętrzarskiego.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł jest przydatny, jeśli chodzi o wskazówki dotyczące tego, jak otworzyć swoją kawiarnię. Z pewnością trzeba dobrze przemyśleć lokalizację punktu, skompletować odpowiednie wyposażenie kawiarni, a także dostosować się do wymogów sanepidu. Pamiętajmy też, by dobrze zareklamować nasz nowo powstały lokal. Życzymy powodzenia!