Kebab na dobre zadomowił się w polskim świecie kulinarnym. Jak otworzyć kebab? To częste pytanie przedsiębiorców, którzy chcą zacząć swoją przygodę z gastronomią. Wydaje się to doskonałym pomysłem, wszak Polacy uwielbiają to danie i jedzą je w różnych okolicznościach. Powrót z imprezy czy przerwa w pracy – bułka z mięsem i warzywami jest idealnym towarzyszem w każdym miejscu i o każdej porze. Z tego artykułu dowiesz się m.in. jak założyć kebab i ile kosztuje jego otwarcie.
Wybór miejsca do sprzedaży kebaba rozstrzyga się zwykle między budką a food truckiem. Czym różnią się te rozwiązania?
Budka wiąże się z większą przestrzenią, a co za tym idzie większymi możliwościami. Ile kosztuje otworzenie budki z kebabem? To zależy od tego czy lokal, który ma być siedzibą Twojej gastronomii posiada odpowiednie zaplecze do tej roli. To ile musisz wydać jak chcesz otworzyć własny kebab, związane jest z takimi indywidualnymi czynnikami jak lokalizacja budki, jej wielkość czy nawet sytuacja gospodarcza.
Kebab w food trucku to przede wszystkim piękno mobilności – właściciel nie ryzykuje przywiązania do nieopłacalnej lokalizacji. Nie bez znaczenia pozostaje także moda na ten rodzaj gastronomii. Minusem tego rozwiązania jest ograniczona przestrzeń do pomieszczenia niezbędnych elementów, a także zależność liczby klientów od pogody.
Zrób staranny kosztorys dla swojej budki z kebabem, dzięki któremu będziesz w stanie przewidzieć sumę jaką za wyposażenie kebaba przyjmie od Ciebie hurtownia gastronomiczna.
Jeśli kwota otwarcia lokalu jest dla Ciebie zbyt duża, możesz postarać się o dodatkowe źródła środków. Najczęściej są to:
Inną opcją jest otworzenie kebaba jako franczyzobiorca. Rozwiązanie to zapewnia wsparcie doświadczonego gracza na rynku, zmniejsza koszt otwarcia kebaba, ale ogranicza Twoją autonomię.
Prowadząc działalność gastronomiczną musisz pamiętać o ryzyku jakie się z tym wiąże. Aby zminimalizować potencjalne straty, zdecyduj się na ubezpieczenie swojego biznesu. Ubezpieczyć możesz się m.in.:
Ustalmy krok po kroku jak otworzyć kebab bar. Zanim wydasz pierwsze danie, musisz spełnić szereg zasad BHP obligatoryjnych w gastronomii. Oto niektóre z wymagań jakie należy spełnić, żeby zrealizować pomysł na biznes związany z kebabem:
Wbrew pozorom sprostanie powyższym wymogom nie jest trudne. Aby Sanepid oddał Twój kebab do użytku, powinieneś mieć przygotowane następujące dokumenty:
Kolejnym punktem odpowiedzi na pytanie, jak otworzyć budkę z kebabem, jest wysokiej jakości sprzęt. Co potrzeba, aby skompletować odpowiednie wyposażenie kebaba? Do realizacji tego celu niezbędne będą:
Bardzo istotna jest właściwa jakość cechująca wyposażenie kebaba, gdyż pozwala ona na wydajną i sprawną pracę. Dobrym przykładem dostawcy takiego sprzętu jest firma Eva-Tec, która zapewnia wysokiej klasy wyposażenie gastronomiczne.
Ze względu na znaczną konkurencję, Twój lokal powinien wykazywać się czymś szczególnym, aby przyciągnąć klientów. Dobrą opcją jest stworzenie odpowiedniego menu Twojego kebaba: wystarczająco szerokiego by zaspokoić różne gusta, ale na tyle wąskiego by zawsze móc zaoferować najlepsze wydanie danego posiłku. Zadbaj o jakość stosowanego mięsa i dodatków, a ludzie będą polecać Twój kebab znajomym. Umieszczając w menu ciekawe dania dla wegan, zaskarbisz sobie sympatię gości niespożywających mięsa.
Masz już niemałą wiedzę na temat tego jak otworzyć kebab. Pamiętaj, żeby przed podjęciem decyzji o założeniu lokalu sporządzić kosztorys i biznesplan. Musisz czy możesz sobie pozwolić na wejście w świat gastronomii. Jeśli brakuje Ci środków - ubiegaj się o dotację unijną lub z Urzędu Pracy. Wyposaż swoją budkę lub food truck w wysokiej jakości sprzęt i ciesz swoich klientów pysznymi daniami. Do dzieła!