sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć kebab? Ile kosztuje?

16 kwietnia 2021

|

#Poradnik kupującego

Kebab na dobre zadomowił się w polskim świecie kulinarnym. Jak otworzyć kebab? To częste pytanie przedsiębiorców, którzy chcą zacząć swoją przygodę z gastronomią. Wydaje się to doskonałym pomysłem, wszak Polacy uwielbiają to danie i jedzą je w różnych okolicznościach. Powrót z imprezy czy przerwa w pracy – bułka z mięsem i warzywami jest idealnym towarzyszem w każdym miejscu i o każdej porze. Z tego artykułu dowiesz się m.in. jak założyć kebab i ile kosztuje jego otwarcie.

Budka z kebabem czy food truck

Wybór miejsca do sprzedaży kebaba rozstrzyga się zwykle między budką a food truckiem. Czym różnią się te rozwiązania?

Budka wiąże się z większą przestrzenią, a co za tym idzie większymi możliwościami. Ile kosztuje otworzenie budki z kebabem? To zależy od tego czy lokal, który ma być siedzibą Twojej gastronomii posiada odpowiednie zaplecze do tej roli. To ile musisz wydać jak chcesz otworzyć własny kebab, związane jest z takimi indywidualnymi czynnikami jak lokalizacja budki, jej wielkość czy nawet sytuacja gospodarcza. 

Kebab w food trucku to przede wszystkim piękno mobilności – właściciel nie ryzykuje przywiązania do nieopłacalnej lokalizacji. Nie bez znaczenia pozostaje także moda na ten rodzaj gastronomii. Minusem tego rozwiązania jest ograniczona przestrzeń do pomieszczenia niezbędnych elementów, a także zależność liczby klientów od pogody.

Ile kosztuje otwarcie kebaba i skąd wziąć na to środki?

Zrób staranny kosztorys dla swojej budki z kebabem, dzięki któremu będziesz w stanie przewidzieć sumę jaką za wyposażenie kebaba przyjmie od Ciebie hurtownia gastronomiczna.

Jeśli kwota otwarcia lokalu jest dla Ciebie zbyt duża, możesz postarać się o dodatkowe źródła środków. Najczęściej są to:

  • dotacje unijne,
  • dotacje z Urzędu Pracy,
  • kredyty dla nowych firm.

Inną opcją jest otworzenie kebaba jako franczyzobiorca. Rozwiązanie to zapewnia wsparcie doświadczonego gracza na rynku, zmniejsza koszt otwarcia kebaba, ale ogranicza Twoją autonomię.

Zabezpiecz swój biznes

Prowadząc działalność gastronomiczną musisz pamiętać o ryzyku jakie się z tym wiąże. Aby zminimalizować potencjalne straty, zdecyduj się na ubezpieczenie swojego biznesu. Ubezpieczyć możesz się m.in.:

  • od ognia i innych zdarzeń losowych,
  • od kradzieży mienia,
  • od uszkodzenia sprzętu elektronicznego w wyniku np. zalania.

Wymogi i formalności związane z założeniem kebaba

Ustalmy krok po kroku jak otworzyć kebab bar. Zanim wydasz pierwsze danie, musisz spełnić szereg zasad BHP obligatoryjnych w gastronomii. Oto niektóre z wymagań jakie należy spełnić, żeby zrealizować pomysł na biznes związany z kebabem:

  • podłogi i ściany muszą być łatwo zmywalne,
  • blaty powinny być łatwe do oczyszczenia; nie mogą nasiąkać,
  • niezbędne są odrębne punkty wodne: do mycia rąk oraz do czyszczenia sprzętu; konieczność zapewnienia wody ciepłej i zimnej,
  • wyposażenie w indywidualny odciąg stanowiskowy (okap),
  • kosze na śmieci z pokrywami,
  • specjalne beczki na fryturę i tłuszcz, z którego korzystają choćby frytkownice gastronomiczne.

Wbrew pozorom sprostanie powyższym wymogom nie jest trudne. Aby Sanepid oddał Twój kebab do użytku, powinieneś mieć przygotowane następujące dokumenty:

  • akt własności lub umowę najmu lokalu,
  • dokumentację GHP i GMP,
  • umowę na wywóz śmieci
  • książeczkę sanepidowską,
  • wyniki badań wody,
  • umowę na odbiór oleju.

Jakie wyposażenie kebaba wybrać? 

Kolejnym punktem odpowiedzi na pytanie, jak otworzyć budkę z kebabem, jest wysokiej jakości sprzęt. Co potrzeba, aby skompletować odpowiednie wyposażenie kebaba? Do realizacji tego celu niezbędne będą:

  • grill kontaktowy,
  • grill elektryczny do kebaba,
  • szczypce i noże,
  • noże elektryczne,
  • lodówka,
  • frytownica,
  • lada do surówek i innych dodatków.

Bardzo istotna jest właściwa jakość cechująca wyposażenie kebaba, gdyż pozwala ona na wydajną i sprawną pracę. Dobrym przykładem dostawcy takiego sprzętu jest firma Eva-Tec, która zapewnia wysokiej klasy wyposażenie gastronomiczne.

Menu kebaba - klucz do żołądka klienta

Ze względu na znaczną konkurencję, Twój lokal powinien wykazywać się czymś szczególnym, aby przyciągnąć klientów. Dobrą opcją jest stworzenie odpowiedniego menu Twojego kebaba: wystarczająco szerokiego by zaspokoić różne gusta, ale na tyle wąskiego by zawsze móc zaoferować najlepsze wydanie danego posiłku. Zadbaj o jakość stosowanego mięsa i dodatków, a ludzie będą polecać Twój kebab znajomym. Umieszczając w menu ciekawe dania dla wegan, zaskarbisz sobie sympatię gości niespożywających mięsa.

Podsumowanie

Masz już niemałą wiedzę na temat tego jak otworzyć kebab. Pamiętaj, żeby przed podjęciem decyzji o założeniu lokalu sporządzić kosztorys i biznesplan. Musisz czy możesz sobie pozwolić na wejście w świat gastronomii. Jeśli brakuje Ci środków - ubiegaj się o dotację unijną lub z Urzędu Pracy. Wyposaż swoją budkę lub food truck w wysokiej jakości sprzęt i ciesz swoich klientów pysznymi daniami. Do dzieła!