Bemar gastronomiczny to niezbędny element wyposażenia w każdym lokalu, gdzie serwowane są posiłki na ciepło. Urządzenie pozwala na utrzymanie stałej temperatury przygotowywanych dań. Dzięki temu jedzenie może być gotowe do spożycia przez cały czas. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup, warto dokładnie przyjrzeć się jego parametrom, by wybrać ten, który spełni nasze oczekiwania.
Co to jest bemar gastronomiczny i jak działa? Jest to sprzęt, dzięki któremu dania będą cały czas ciepłe. Jednocześnie nie trzeba obawiać się o to, że będą wysuszone albo że urządzenie niekorzystnie wpłynie na ich smak lub zapach. Bemar jest skonstruowany w sposób, który pozwala na swobodę oraz komfort w przyrządzaniu i komponowaniu potraw.
Jak wybrać bemar gastronomiczny, by odpowiadał naszym potrzebom? Należy zwrócić uwagę na kształt i rodzaj obudowy, materiał z którego został wykonany, sposób podgrzewania, a także rozmiar. Poniżej wyjaśniamy poszczególne kwestie.
Na rynku dostępne są bemary gastronomiczne prostokątne ze zdejmowaną lub uchylną pokrywą. Zwykle posiadają zaokrąglone krawędzie, by łatwiej było je wyczyścić. Umożliwia to higieniczną pracę w kuchni. Istnieją także bemary grzewcze o owalnych kształtach.
Sklep gastronomiczny EVA-TEC ma w swojej ofercie profesjonalne bemary gastronomiczne, w tym bemary jezdne, bemary stołowe, wózki bemarowe oraz bemary wolnostojące. To sprzęt wysokiej klasy, zapewniający komfortowe użytkowanie. Jeśli interesuje Cię wysokiej klasy bemar gastronomiczny gazowy lub elektryczny, warto bliżej zapoznać się z ich ofertą.
Bemar gastronomiczny jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej. Materiał ten wyróżnia się wysokim bezpieczeństwem podczas kontaktu z jedzeniem. Potrawy nie przyklejają się do ścian urządzenia, a tym samym nie ulegają przypaleniu. Ma to korzystny wpływ na komfort użytkowania oraz jakość i smak posiłków. Stal nierdzewną bez problemu można wyczyścić. Ponadto stal bardzo dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu jedzenie utrzymuje stałą temperaturę w każdym miejscu i nie ma potrzeby zbyt częstego mieszania potraw.
Kolejną ważną kwestią jest wybór sposobu podgrzewania. Jakie rodzaje podgrzewania możemy wymienić?
Decydując się na zakup bemara grzewczego należy również zwrócić uwagę na jego pojemność. Tutaj wszystko zależy od potrzeb danego lokalu. Warto dokładnie zapoznać się z parametrami urządzenia, zanim złożymy zamówienie.
Najczęściej występującymi bemarami stołowymi, elektrycznymi prostokątnymi są te głębokości 150 mm, jednak często warto przemyśleć model o głębokości 200mm, pozwoli to na przechowanie większej ilości produktu.
Tego typu bemary mogą być również wyposażone w kranik spustu wody, co ułatwia proces czyszczenia.
Podgrzewacz bufetowy to sprzęt, który będzie bardzo przydatny w miejscach, gdzie wydawane są ciepłe posiłki. Dzięki urządzeniu możesz serwować swoim gościom ciepłe i aromatyczne potrawy. Dobrze jest wybrać sprzęt pochodzący od renomowanych producentów, co pozwoli nam na długotrwałe i funkcjonalne użytkowanie.