sale-offer
sale-offer1

Producenci

Szafa chłodnicza - jaką wybrać najlepszą dla siebie?

16 listopada 2021

|

#Poradnik kupującego

Zastanawiasz się, jak wybrać szafę chłodniczą, by sprawdziła się podczas codziennej pracy w kuchni i mogła posłużyć Ci przez długi czas? Przy zakupie szafy chłodniczej, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii, które dokładniej opisujemy w niniejszym artykule.

Co będziemy przechowywać w szafie chłodniczej?

Na to, jaką szafę chłodniczą wybrać, wpływa przede wszystkim to, do jakich celów chcemy ją używać. Jeśli będziemy wykorzystywać ją głównie do magazynowania produktów, zadbajmy o to, by była wydajna, pojemna oraz funkcjonalna. Bardzo istotny jest tutaj zakres temperatur, który powinien być odpowiedni do rodzaju przetrzymywanej żywności. Dodatkowo należy pamiętać o dobraniu modelu urządzenia do wielkości blach, w gastronomii najczęściej wykorzystuje się modele w normie GN, a np., w piekarnictwie 600x400 mm.  

Z kolei przeszklone szafy chłodnicze świetnie sprawdzają się w sklepach, barach oraz restauracjach. Dzięki nim możliwe jest wyeksponowanie napojów, deserów, czy też przekąsek, co zachęca klientów do skorzystania z oferty. Ponadto zawartość szafy widoczna jest bez otwierania, co pozwala na zapobieganie stratom energii i obniża rachunki za prąd.

Ile powierzchni chłodzącej potrzebujemy?

Jaką szafę chłodniczą kupić, by spełniła nasze oczekiwania? Jaka wielkość będzie najlepsza? Przede wszystkim trzeba dostosować ją do potrzeb punktu gastronomicznego oraz wielkości pomieszczenia. Należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:

  • wymiary zewnętrzne szafy - pokazują, ile miejsca w lokalu zajmie wybrane urządzenie, i czy zdołamy ją wstawić do pomieszczenia docelowego;
  • wymiary wewnętrzne - wskazują rozmiar komory chłodniczej;
  • pojemność brutto ­- jest to objętość komory chłodniczej, wyrażana w litrach;
  • pojemność netto - jest to objętość komory, po tym jak odejmiemy objętość półek oraz pozostałych komponentów wewnętrznych.

Efektywność energetyczna szafy chłodniczej

Równie istotna jest efektywność energetyczna szafy chłodniczej. Należy sprawdzić, ile energii urządzenie zużywa w ciągu roku. Sprzęt, który posiada mniejsze zapotrzebowanie na energię jest nieco droższy, natomiast jest to inwestycja, która szybko się zwróci. 

Wykonanie oraz sposób chłodzenia

Większość szaf chłodniczych czy mroźniczych wykonanych jest ze stali nierdzewnej, jednak często różnią się grubością izolacji, co przekłada się zdolności utrzymania temperatury w środku - im grubsza izolacja tym lepiej. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na sposób chłodzenia, najtańsze modele pracują na chłodzeniu statycznym. Istnieje także chłodzenie wymuszone, najbardziej popularne z wentylatorem na górze, czego minusem jest fakt, że im niżej szafy tym wyższa temperatura. Najlepsze rozwiązanie mają szafy, które rozprowadzają zimne powietrze kanałami bocznymi, dzięki czemu różnica w temperaturach, w całym urządzeniu jest minimalna.

Obsługa serwisowa i gwarancja

Sprzęt, który kupujesz powinien pochodzić od renomowanego dostawcy, który jest Ci w stanie zapewnić również profesjonalny serwis posprzedażowy. Pamiętaj także, aby sprawdzić długość gwarancji na wybrane urządzenie. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje wysokiej klasy wyposażenie kuchni gastronomicznej, w tym wyposażenie kuchni hotelowej, wyposażenie pizzerii oraz wyposażenie kawiarni. Firma proponuje również usługi serwisowe, realizowane przez wykwalifikowanych oraz doświadczonych fachowców. 

Dobrze zaplanowany zakup szafy chłodniczej

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wybrać szafę chłodniczą, warto skorzystać z wymienionych przez nas wskazówek. Przed zakupem powinniśmy określić nasze potrzeby, takie jak przeznaczenie szafy oraz jej wielkość. Równie ważna jest efektywność energetyczna urządzenia. Zamawiając sprzęt, wybierajmy wyposażenie od renomowanych dostawców, którzy wśród swoich usług mają także serwis posprzedażowy. Rozsądnie zaplanowany zakup szafy chłodniczej, pozwoli na sprawną pracę w kuchni oraz umożliwi korzystanie z urządzenia przez długi czas.