Na rynku gastronomicznym pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na foodtruck. Jeszcze jakiś czas temu, tego typu mobilne punkty gastronomiczne kojarzone były z przygotowywanym na szybko jedzeniem z nieskomplikowanych składników. Dziś foodtrucki często prześcigają się w sprzedaży niebanalnych potraw pochodzących z różnych stron świata. Tego rodzaju gastronomie bardzo zyskały na popularności, dlatego też foodtruck to dziś doskonały pomysł na biznes.
Zastanawiasz się, jaki pomysł na foodtruck będzie najlepszy? Ciekawym rozwiązaniem jest promowanie lokalnych przysmaków. W Poznaniu będzie to potrawa znana jako pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem. Z kolei w Krakowie, maczanka po krakowsku - jest to bułka z karkówką i cebulą, obficie polana sosem. A może masz inny pomysł na otwarcie foodtrucka z regionalnym jedzeniem?
Sushi to japońskie danie, które kojarzy się głównie z restauracjami, jednak również w wydaniu streetfoodowym ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że nie potrzeba wiele sprzętu, by przygotować wyśmienite sushi. Różnorodność menu oraz oryginalny smak jest w stanie przyciągnąć naprawdę wielu klientów.
A może postawisz na streetfoodowe klasyki rodem z Niemiec? Jednym z nich jest Currywurst - to kiełbasa zazwyczaj grillowana albo pieczona, rzadko gotowana. Posypuje się ją przyprawą curry oraz polewa specjalnie przygotowanym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Podawana często z frytkami albo bułką. Inną opcją jest Flammkuchen, nazywana także niemiecką pizzą. Jest to cienki placek z ciasta chlebowego, który serwuje się z kwaśną śmietaną, cebulą oraz boczkiem.
Jakie jeszcze istnieją pomysły na restaurację uliczną? Fish & Chips to danie z Wielkiej Brytanii, na które składa się smażona ryba w cieście albo bułce tartej i frytki. To prosta, ale również bardzo smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się, gdy chcemy zjeść coś na szybko.
Pomysły na street food mogą być naprawdę różnorodne. Miejscem, które słynie z tego typu budek z jedzeniem jest z pewnością Izrael. Decydując się na kuchnię z tego obszaru świata, klientom można zaserwować kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z orientalnymi przyprawami, podawane z pysznymi dipami. Z kolei dla osób niejedzących mięsa doskonałą opcją będą falafele - smażone kulki albo kotleciki z ciecierzycy lub bobu z przyprawami. Zwykle podaje się je w picie z warzywami i sosem.
Roti, czyli słodkie tajskie naleśniki, które są zbyt dobre, by ich nie znać i zbyt mało popularne, by na nich nie zarobić. To przekąska, której smak pozostaje w pamięci na długo. Pomysły na gastronomię, w której podaje się uliczne jedzenie, powinny być oryginalne, a takie są właśnie tajskie naleśniki Roti.
Założyciele restauracji z burgerami prześcigają się w oryginalnych przepisach, ponieważ to potrawa, która cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością. Aktualnie możemy zamówić burgery z przeróżnymi rodzajami mięs, wegetariańskie oraz wegańskie. W tego typu lokalach dba się również o duży wybór sosów i świeżych warzyw, a także pieczywa. Punkty gastronomiczne z burgerami starają się w tworzyć oryginalne menu, które spełni wymagania klientów. To doskonały pomysł na foodtruck.
Jeżeli chcemy przyciągnąć klienta, należy wyróżnić się na tle konkurencji. Obecnie pomysły na street food są naprawdę imponujące. Przykładowo, w Wielkie Brytanii istnieje Zombie food truck. Pojazd pomalowany jest czerwoną farbą, która przypomina krew, a food trucka reklamują osoby przebrane za zombie. Dla miłośników Harry’ego Pottera idealną propozycją jest foodtruck, którego motywem przewodnim jest właśnie owa książka. Zamówić można w nim potrawy opisywane przez autorkę, takie jak kremowe piwo oraz fasolki wszystkich smaków. W Ameryce odwiedzić można również foodtruck przypominający statek kosmiczny. Inspiracji jest naprawdę sporo, a jeśli uda nam się zrealizować niebanalny pomysł, poparty dobrą kuchnią, mamy dużą szansę na przyciągnięcie wielu klientów.
Decyzja o założeniu własnego foodtrucka to szansa na stworzenie dochodowego biznesu. Należy jednak dobrze przemyśleć, jakiego rodzaju jedzenie chcemy w nim podawać, dobrze również zastanowić się nad oryginalnym motywem przewodnim, który pomoże nam zdobyć klientów. Nie zapominajmy, że zakładając własną gastronomię, powinniśmy zadbać o profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje fachowy sprzęt do różnego rodzaju lokali w korzystnych cenach. Więcej na temat tego, jak otworzyć foodtrucka, możecie dowiedzieć się, czytając artykuł na naszym blogu. Wszystkim, którzy planują prowadzenie tego rodzaju biznesu, życzymy powodzenia!