sale-offer
sale-offer1

Producenci

9 nietypowych pomysłów na Street Food

13 października 2021

|

#Poradnik kupującego

Na rynku gastronomicznym pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na foodtruck. Jeszcze jakiś czas temu, tego typu mobilne punkty gastronomiczne kojarzone były z przygotowywanym na szybko jedzeniem z nieskomplikowanych składników. Dziś foodtrucki często prześcigają się w sprzedaży niebanalnych potraw pochodzących z różnych stron świata. Tego rodzaju gastronomie bardzo zyskały na popularności, dlatego też foodtruck to dziś doskonały pomysł na biznes.

Promocja lokalnych specjałów - pyry z gzikiem lub krakowska maczanka z food trucka

Zastanawiasz się, jaki pomysł na foodtruck będzie najlepszy? Ciekawym rozwiązaniem jest promowanie lokalnych przysmaków. W Poznaniu będzie to potrawa znana jako pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem i szczypiorkiem. Z kolei w Krakowie, maczanka po krakowsku - jest to bułka z karkówką i cebulą, obficie polana sosem. A może masz inny pomysł na otwarcie foodtrucka z regionalnym jedzeniem?

Sushi Food Truck 

Sushi to japońskie danie, które kojarzy się głównie z restauracjami, jednak również w wydaniu streetfoodowym ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że nie potrzeba wiele sprzętu, by przygotować wyśmienite sushi. Różnorodność menu oraz oryginalny smak jest w stanie przyciągnąć naprawdę wielu klientów.

Niemieckie streetfoodowe klasyki

A może postawisz na streetfoodowe klasyki rodem z Niemiec? Jednym z nich jest Currywurst - to kiełbasa zazwyczaj grillowana albo pieczona, rzadko gotowana. Posypuje się ją przyprawą curry oraz polewa specjalnie przygotowanym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Podawana często z frytkami albo bułką. Inną opcją jest Flammkuchen, nazywana także niemiecką pizzą. Jest to cienki placek z ciasta chlebowego, który serwuje się z kwaśną śmietaną, cebulą oraz boczkiem.

Angielski przysmak - Fish & Chips

Jakie jeszcze istnieją pomysły na restaurację uliczną? Fish & Chips to danie z Wielkiej Brytanii, na które składa się smażona ryba w cieście albo bułce tartej i frytki. To prosta, ale również bardzo smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się, gdy chcemy zjeść coś na szybko. 

Kuchnia izraelska: kofty, falafele

Pomysły na street food mogą być naprawdę różnorodne. Miejscem, które słynie z tego typu budek z jedzeniem jest z pewnością Izrael. Decydując się na kuchnię z tego obszaru świata, klientom można zaserwować kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z orientalnymi przyprawami, podawane z pysznymi dipami. Z kolei dla osób niejedzących mięsa doskonałą opcją będą falafele - smażone kulki albo kotleciki z ciecierzycy lub bobu z przyprawami. Zwykle podaje się je w picie z warzywami i sosem. 

Roti - słodkie tajskie naleśniki

Roti, czyli słodkie tajskie naleśniki, które są zbyt dobre, by ich nie znać i zbyt mało popularne, by na nich nie zarobić. To przekąska, której smak pozostaje w pamięci na długo. Pomysły na gastronomię, w której podaje się uliczne jedzenie, powinny być oryginalne, a takie są właśnie tajskie naleśniki Roti.

Autorskie klasyki - burgery w oryginalnym autorskim wydaniu

Założyciele restauracji z burgerami prześcigają się w oryginalnych przepisach, ponieważ to potrawa, która cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością. Aktualnie możemy zamówić burgery z przeróżnymi rodzajami mięs, wegetariańskie oraz wegańskie. W tego typu lokalach dba się również o duży wybór sosów i świeżych warzyw, a także pieczywa. Punkty gastronomiczne z burgerami starają się w tworzyć oryginalne menu, które spełni wymagania klientów. To doskonały pomysł na foodtruck.

Food truck tematyczny - oryginalny motyw przewodni pomoże wyróżnić się na tle lokalnej konkurencji

Jeżeli chcemy przyciągnąć klienta, należy wyróżnić się na tle konkurencji. Obecnie pomysły na street food są naprawdę imponujące. Przykładowo, w Wielkie Brytanii istnieje Zombie food truck. Pojazd pomalowany jest czerwoną farbą, która przypomina krew, a food trucka reklamują osoby przebrane za zombie. Dla miłośników Harry’ego Pottera idealną propozycją jest foodtruck, którego motywem przewodnim jest właśnie owa książka. Zamówić można w nim potrawy opisywane przez autorkę, takie jak kremowe piwo oraz fasolki wszystkich smaków. W Ameryce odwiedzić można również foodtruck przypominający statek kosmiczny. Inspiracji jest naprawdę sporo, a jeśli uda nam się zrealizować niebanalny pomysł, poparty dobrą kuchnią, mamy dużą szansę na przyciągnięcie wielu klientów. 

Decyzja o założeniu własnego foodtrucka to szansa na stworzenie dochodowego biznesu. Należy jednak dobrze przemyśleć, jakiego rodzaju jedzenie chcemy w nim podawać, dobrze również zastanowić się nad oryginalnym motywem przewodnim, który pomoże nam zdobyć klientów. Nie zapominajmy, że zakładając własną gastronomię, powinniśmy zadbać o profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje fachowy sprzęt do różnego rodzaju lokali w korzystnych cenach. Więcej na temat tego, jak otworzyć foodtrucka, możecie dowiedzieć się, czytając artykuł na naszym blogu. Wszystkim, którzy planują prowadzenie tego rodzaju biznesu, życzymy powodzenia!