sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak wybrać wilka gastronomicznego do mielenia mięsa?

Wilki do mięsa to rodzaj maszynek do mielenia. Wykorzystuje się je głównie w sklepach i lokalach gastronomicznych. Nie oznacza to jednak, że wilk do mielenia mięsa nie przyda się również w domu. Poza mieleniem mięsa urządzenie to można wykorzystywać do przygotowania bułki tartej, sera na sernik, mielenia gotowanych farszy, czy maku na makowiec. Będzie zatem dobrą pomocą dla każdego, kto spędza dużo czasu w kuchni. Dowiedz się, jakie są rodzaje wilków do mięsa oraz czym kierować się przy wyborze odpowiedniego.

Jakie są rodzaje wilków do mięsa?

Wilk gastronomiczny jest dostępny w dwóch podstawowych wersjach. Są to:

  • wilki jednozakresowe — przeznaczone do małych restauracji i mniejszych sklepów mięsnych. Sprawdzą się też w każdym domu;
  • wilki dwuzakresowe typu „Unger” — gwarantują dużo lepsze rozdrobnienie, dzięki wyposażeniu w kilka sit i noży. Dlatego też polecamy je jako wyposażenie sklepu mięsnego, supermarketu czy dużych restauracji, gdzie wysoka wydajność ma kluczowe znaczenie.

Czy wielkość sitek w wilkach do mięsa ma znaczenie?

Maszynka do mielenia mięsa typu wilk ma również różne rozmiary sitek. Zazwyczaj są to: 8, 12, 22. Jaką zatem wielkość sitek wybrać? Zobacz krótką charakterystykę każdego z nich:

  • 8 — nadaje się do domu, małej gastronomi oraz jako urządzenie dodatkowe;
  • 12 — odpowiedni jako wyposażenie kuchni w restauracji, mniejszych sklepów mięsnych;
  • 22 — wilki do mięsa do szkół, stołówek czy domów weselnych i większych sklepów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wilka do mięsa — krótki poradnik

Zastanawiasz się, jaki wilk do mięsa będzie idealny? Poniżej znajdziesz kilka elementów, na które musisz zwrócić uwagę, by wybrać ten odpowiedni:

  • moc wilka — im większa moc, tym bardziej efektywna praca wilka. Jeżeli więc szukasz sprzętu idealnego jako wyposażenie masarni, postaw na urządzenie o większej mocy, dodatkowo zakładając wymóg większego przerobu „na raz”, zalecane są urządzenia o zasilaniu 400V;
  • wydajność — mówi o tym, ile kilogramów mięsa zmielisz w ciągu godziny. Jednak urządzenia na 230V przy dłuższej pracy ciągłej, mogą się wyłączyć w celu schłodzenia podzespołów, dlatego też warto to mieć na uwadze;
  • materiał wykonania — musi być zrobiony z twardego metalu, by wytrzymać obciążenie. Najtrwalszym rozwiązaniem będą modele z gardzielą i ślimakiem wykonanym ze stali nierdzewnej;
  • stabilność — sprawdź, czy wybrany model ma gumowe nóżki, dzięki temu nie będzie się przesuwać.
  • Demontowalna gardziel mieląca, dzięki temu rozwiązaniu dużo łatwiej zadbać o czyszczenie i higienę. Takie rozwiązania często charakteryzują wilki lepszej jakości.

Podsumowanie

Wilk do mięsa to przydatne urządzenie, które sprawdzi się zarówno w domach, jak i w lokalach gastronomicznych. Dzięki niemu masz zawsze dostęp do świeżo zmielonego mięsa. Decydując się na zakup, trzeba również wiedzieć, na jakie parametry zwrócić uwagę, by długo cieszyć się korzystaniem z wilka do mięsa. Należą do nich m.in. moc urządzenia, rodzaj zasilania, wydajność, materiał wykonania, stabilność oraz konstrukcja gardzieli mielącej.