sale-offer
sale-offer1

Producenci

Do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii?

Stół chłodniczy jest jednym z niezbędnych akcesoriów, które wykorzystuje się w profesjonalnej gastronomii. Odpowiednio wybrany, będzie pełnił kilka praktycznych funkcji jednocześnie. Jeżeli nie wiesz, do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii — zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem!

Do czego służy stół chłodniczy w obiekcie gastronomicznym?

Stoły chłodnicze i mroźnicze służą do bezpiecznego i wygodnego przechowywania produktów spożywczych. To praktyczne i wygodne połączenie lodówki i szafy chłodniczej ze zwykłym stołem do przygotowywania dań. Stoły chłodnicze zapewniają zatem wygodne miejsce do pracy w bezpiecznym dla artykułów spożywczych środowisku. W kuchni nierzadko panują wysokie temperatury — pozostawienie produktów spożywczych na zwykłej ladzie może powodować ich szybsze psucie. Stoły chłodnicze gwarantują odpowiednie warunki do przygotowywania i krótkotrwałego przechowywania produktów spożywczych. Pełnią rolę magazynu podręcznego, gdzie kucharze mogą przetrzymywać wstępnie przygotowane artykuły potrzebne do bieżącej produkcji.

Stoły chłodnicze w gastronomii są jednym z niezbędnych elementów profesjonalnego wyposażenia lokalu. Wykorzystuje się je najczęściej w obiektach takich jak restauracje, stołówki, przedsiębiorstwa cateringowe, bary i inne lokale, w których przygotowuje się jedzenie. Sztuką jest wybrać dopasowany do potrzeb stół chłodniczy. Przy wyborze, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów, takich jak wielkość, funkcje, a także szczegółowe parametry techniczne. Stoły chłodnicze i mroźnicze w gastronomii są bowiem multifunkcyjne — ukierunkowane na wykonywanie określonych zadań.

Stoły chłodnicze — zastosowanie

Do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii? Do przygotowywania dań mięsnych, sałatek, pizzy i innych potraw, magazynowania najpotrzebniejszych produktów. Zobacz, jakie przykładowe urządzenia do określonego zastosowania możesz wybrać.

Stół chłodniczy do pizzy

Stół chłodniczy do pizzy z nadstawką służy do profesjonalnego przygotowania pizzy. Na szczególną uwagę zasługują chłodzące właściwości tego typu urządzeń. Ciasto do pizzy powstaje na drożdżach, które przy długotrwałym narażeniu na wysokie temperatury ma tendencję do nadmiernego rozrastania. To właśnie dlatego stoły chłodnicze do pizzy pomagają w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciasta i pozostałych składników wykorzystywanych do przygotowania pizzy. Dodatkowo nadstawka chłodnicza pozwala na ułożenie w niej dodatków do pizzy, jak warzywa, sos, czy starty ser.

Stoły chłodnicze do sałatek

Świeże warzywa, sałaty i sosy nie mogą długo stać w ciepłych warunkach. Wyższe temperatury sprzyjają więdnięciu, a nawet kwaśnieniu niektórych dodatków do sałatek. Stół chłodniczy sałatkowy pozwala na estetyczną ekspozycję dań np. w przestrzeni publicznej, ale też sprawdzi się bezpośrednio w kuchni, jako wygodne miejsce do przygotowywania i przechowywania składników na sałatki.

Jakie zalety ma stół chłodniczy?

Do czego służą stoły chłodnicze w gastronomii? Przede wszystkim ułatwiają i usprawniają pracę, a także są zgodne z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa. Co więcej, są jednym z elementów wyposażenia, które pomagają jeszcze lepiej zagospodarować i zaoszczędzić przestrzeń w lokalach gastronomicznych. Stół chłodniczy z szufladami, do którego można podejść z obu stron może być strategicznym rozwiązaniem na idealną organizację ograniczonej przestrzeni. Szuflady dodatkowo zwiększą ergonomię pracy.

Czym sugerować się wybierając stół chłodniczy?

Przy wyborze stołu chłodniczego warto zwrócić uwagę na kilka spraw. Poza jego rozmiarem, który należy odpowiednio dopasować do dysponowanego metrażu, dobrze jest również sprawdzić, jaka jest pojemność przestrzeni chłodniczej. Zazwyczaj dostępne są urządzenia o pojemności 280-600 litrów — sprawdź nasze stoły chłodnicze gastronomiczne Stalgast.

Kolejną kwestią są opcje dodatkowe. Tutaj producenci oferują rozmaite konfiguracje. Można wybrać stół chłodniczy 4 drzwiowy, z dodatkową nadstawką, z szufladami w wielu opcjach do wyboru — zobacz, jakie stoły chłodnicze gastronomiczne Asber znajdziesz w naszej ofercie.

Ważny jest również sam agregat chłodniczy. Można wybrać stoły chłodnicze z agregatem zlokalizowanym po lewej lub prawej stronie, albo na samym dole. Istnieją również stoły chłodnicze bez agregatów. Takie urządzenia znajdą zastosowanie przy podłączeniu do centralnej instalacji chłodniczej. To rozwiązanie szczególnie cenione w przedsiębiorstwach o wysokim zapotrzebowaniu na szybką, masową produkcję.

Czy warto inwestować w  stół chłodniczy w lokalu gastronomicznym?

Profesjonalny stół chłodniczy to obowiązkowe wyposażenie kuchni gastronomicznej, której zależy na wygodzie, bezpieczeństwie i funkcjonalności.  Stoły chłodnicze i mroźnicze to multifunkcyjne urządzenia chłodnicze, które sprawdzają się zarówno do przygotowywania, jak i przechowywania produktów spożywczych. Dzięki obszernej ofercie urządzeń do wyboru każdy lokal gastronomiczny - i ten niewielki i ten bardzo duży z pewnością znajdzie stół chłodniczy dopasowany do faktycznych potrzeb.

Co więcej, mamy możliwość wykonania stołu chłodniczego pod konkretny wymiar i potrzebę lokalu, możemy wydłużyć blat, dołożyć szafkę neutralną czy wstawić nadstawkę grzewczą na blacie, tworząc idealne centrum wydawkowe.

Mamy nadzieję, że wiesz już, do czego służy stół chłodniczy w obiekcie gastronomicznym. W naszej ofercie znajdziesz profesjonalne barowe szafy chłodnicze, pojemne i estetyczne lodówki barowe, a także pozostałe niezbędne wyposażenie baru i kuchni. Zachęcamy do sprawdzenia naszego katalogu produktów!