sale-offer
sale-offer1

Producenci

Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii - poradnik

14 listopada 2021

|

#Poradnik kupującego

Urządzenia chłodnicze w gastronomii to bardzo ważny element wyposażenia każdego lokalu, serwującego jedzenie oraz napoje. Sprzęt pozwala na przechowywanie żywności w niskiej temperaturze, dzięki czemu mogą dłużej zachować swoją świeżość. Umożliwia także podawanie schłodzonych napojów. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń chłodniczych o różnym przeznaczeniu oraz parametrach.

Urządzenia chłodnicze – charakterystyka

W profesjonalnej kuchni powinny znaleźć się urządzenia chłodnicze, które usprawnią codzienną pracę. Sprzęt tego rodzaju pozwala na chłodzenie oraz mrożenie produktów. Ważne, by był łatwy oraz intuicyjny w obsłudze i sprawdzał się w codziennym użytkowaniu. Warto zdecydować się na wyposażenie chłodnicze pochodzące od renomowanych producentów. 

Zastosowanie urządzeń chłodniczych

Różne rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii sprawiają, że towary mogą dłuższy czas zachować świeżość. Ponadto zapewniają dostęp do zimnych napojów. Świetnie sprawdzą się w restauracjach oraz barach, kawiarniach czy sklepach. Dzięki temu mięso oraz warzywa będą dłużej nadawały się do spożycia. Urządzenia chłodnicze są także niezbędnym wyposażeniem w pubach, gdzie podaje się przede wszystkim napoje.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Na rynku dostępne są różne typy urządzeń chłodniczych do gastronomii. Sprzęt różni się wyglądem, wielkością, a także parametrami, takimi jak temperatura oraz sposób chłodzenia. Zawsze należy dobrze zapoznać się z jego specyfikacją, by móc wybrać to, co najlepiej spełni nasze oczekiwania. Poniżej prezentujemy urządzenia chłodnicze, które sprawdzą się w gastronomii. 

Stoły chłodnicze i mroźnicze

Stoły chłodnicze i stoły mroźnicze użytkować można w restauracjach, clubach, oraz sklepach, gdzie przechowywana jest duża ilość produktów spożywczych. Zbudowane są zwykle z wysokiej klasy stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo jest utrzymać je w czystości. Do gastronomii warto zastanowić się nad modelami o głębokości 700 mm, gdzie można używać pojemników GN. W clubach, pubach warto zakupić urządzenia z przeszklonymi drzwiami dla zwiększenia ergonomii pracy jaki lepszej ekspozycji.

Szafy chłodnicze i mroźnicze

Szafy chłodnicze i mroźnicze to inaczej duże lodówki przemysłowe. Można przechowywać w nich różnego rodzaju żywność oraz napoje. Podobnie jak w przypadku stołów, istnieją modele, które pełnią funkcję ekspozycyjną. Szafy chłodnicze do wykorzystania w gastronomii warto zakupić w normie GN, a np., w piekarnictwie w normie 600x400 mm.

Witryny chłodnicze

Witryny chłodnicze to sprzęt, który pozwala na prezentację sprzedawanych produktów. Są świetną opcją do lokali, w których serwuje się ciasta, koktajle, sałatki czy kanapki. Urządzenia te mają zwykle niewielkie rozmiary i można je postawić na blatach - w ten sposób znajdują się w zasięgu wzroku odwiedzających lokal.

Schładzarki szokowe

To sprzęt umożliwiający schłodzenie produktów żywnościowych w krótkim czasie. Schładzarki szokowe bardzo szybko obniżają temperaturę, dzięki czemu w jedzeniu nie zdążą rozwinąć się bakterie. Dodatkowo, po rozmrożeniu, produkty zachowują swoją jakość sprzed mrożenia.

Kruszarki i łuskarki do lodu

Urządzenia te pozwalają szybko wyprodukować dużą ilość lodu łuskanego, co wykorzystuje się przede wszystkim do ekspozycji ryb w sklepach spożywczych czy zimnych przekąsek w hotelach czy restauracjach. Profesjonalne kruszarki znacznie ułatwiają pracę na barze, gdzie obsługa w łatwy i szybki sposób może skruszyć lód do przygotowania drinków czy napojów owocowych.

Barowa szafa chłodnicza

Barowa szafa chłodnicza idealnie sprawdzi się w pubach, gdzie potrzebne jest dużo miejsca do przechowywania napojów. Będzie bardzo przydatna również w restauracjach, czy kawiarniach, do przechowania owoców, mleka czy bitej śmietany.

Wysokiej klasy sprzęt EVA-TEC

Różne rodzaje urządzeń chłodniczych w zakładach gastronomicznych umożliwiają sprawną oraz wydajną pracę. Sklep gastronomiczny EVA-TEC ma w swojej ofercie profesjonalny sprzęt, który znacznie ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Zamówisz tutaj urządzenia chłodnicze, jak również kompleksowe wyposażenie do różnego typu lokali, w tym:

Funkcjonalne urządzenia chłodnicze w gastronomii to kwestia, o którą powinien zadbać każdy właściciel lokalu. Fachowy sprzęt zapewni gościom lokalu świeże posiłki i schłodzone napoje. Zadowolenie klientów jest najważniejsze, ponieważ dzięki temu nasz lokal może cieszyć się popularnością, co przekłada się również na większe zyski. Z tego powodu warto zainwestować w sprawdzony sprzęt. Wybierając urządzenia, zwracajmy uwagę na parametry, gwarancję producenta oraz to, czy oferuje serwis posprzedażowy. Bazując na ponad 20-letnim doświadczeniu, dostosujemy sprzęt do potrzeb Państwa potrzeb, by codzienna praca w gastronomii była efektywna i satysfakcjonująca.