Urządzenia chłodnicze w gastronomii to bardzo ważny element wyposażenia każdego lokalu, serwującego jedzenie oraz napoje. Sprzęt pozwala na przechowywanie żywności w niskiej temperaturze, dzięki czemu mogą dłużej zachować swoją świeżość. Umożliwia także podawanie schłodzonych napojów. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń chłodniczych o różnym przeznaczeniu oraz parametrach.
W profesjonalnej kuchni powinny znaleźć się urządzenia chłodnicze, które usprawnią codzienną pracę. Sprzęt tego rodzaju pozwala na chłodzenie oraz mrożenie produktów. Ważne, by był łatwy oraz intuicyjny w obsłudze i sprawdzał się w codziennym użytkowaniu. Warto zdecydować się na wyposażenie chłodnicze pochodzące od renomowanych producentów.
Różne rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii sprawiają, że towary mogą dłuższy czas zachować świeżość. Ponadto zapewniają dostęp do zimnych napojów. Świetnie sprawdzą się w restauracjach oraz barach, kawiarniach czy sklepach. Dzięki temu mięso oraz warzywa będą dłużej nadawały się do spożycia. Urządzenia chłodnicze są także niezbędnym wyposażeniem w pubach, gdzie podaje się przede wszystkim napoje.
Na rynku dostępne są różne typy urządzeń chłodniczych do gastronomii. Sprzęt różni się wyglądem, wielkością, a także parametrami, takimi jak temperatura oraz sposób chłodzenia. Zawsze należy dobrze zapoznać się z jego specyfikacją, by móc wybrać to, co najlepiej spełni nasze oczekiwania. Poniżej prezentujemy urządzenia chłodnicze, które sprawdzą się w gastronomii.
Stoły chłodnicze i stoły mroźnicze użytkować można w restauracjach, clubach, oraz sklepach, gdzie przechowywana jest duża ilość produktów spożywczych. Zbudowane są zwykle z wysokiej klasy stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo jest utrzymać je w czystości. Do gastronomii warto zastanowić się nad modelami o głębokości 700 mm, gdzie można używać pojemników GN. W clubach, pubach warto zakupić urządzenia z przeszklonymi drzwiami dla zwiększenia ergonomii pracy jaki lepszej ekspozycji.
Szafy chłodnicze i mroźnicze to inaczej duże lodówki przemysłowe. Można przechowywać w nich różnego rodzaju żywność oraz napoje. Podobnie jak w przypadku stołów, istnieją modele, które pełnią funkcję ekspozycyjną. Szafy chłodnicze do wykorzystania w gastronomii warto zakupić w normie GN, a np., w piekarnictwie w normie 600x400 mm.
Witryny chłodnicze to sprzęt, który pozwala na prezentację sprzedawanych produktów. Są świetną opcją do lokali, w których serwuje się ciasta, koktajle, sałatki czy kanapki. Urządzenia te mają zwykle niewielkie rozmiary i można je postawić na blatach - w ten sposób znajdują się w zasięgu wzroku odwiedzających lokal.
To sprzęt umożliwiający schłodzenie produktów żywnościowych w krótkim czasie. Schładzarki szokowe bardzo szybko obniżają temperaturę, dzięki czemu w jedzeniu nie zdążą rozwinąć się bakterie. Dodatkowo, po rozmrożeniu, produkty zachowują swoją jakość sprzed mrożenia.
Urządzenia te pozwalają szybko wyprodukować dużą ilość lodu łuskanego, co wykorzystuje się przede wszystkim do ekspozycji ryb w sklepach spożywczych czy zimnych przekąsek w hotelach czy restauracjach. Profesjonalne kruszarki znacznie ułatwiają pracę na barze, gdzie obsługa w łatwy i szybki sposób może skruszyć lód do przygotowania drinków czy napojów owocowych.
Barowa szafa chłodnicza idealnie sprawdzi się w pubach, gdzie potrzebne jest dużo miejsca do przechowywania napojów. Będzie bardzo przydatna również w restauracjach, czy kawiarniach, do przechowania owoców, mleka czy bitej śmietany.
Różne rodzaje urządzeń chłodniczych w zakładach gastronomicznych umożliwiają sprawną oraz wydajną pracę. Sklep gastronomiczny EVA-TEC ma w swojej ofercie profesjonalny sprzęt, który znacznie ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Zamówisz tutaj urządzenia chłodnicze, jak również kompleksowe wyposażenie do różnego typu lokali, w tym:
Funkcjonalne urządzenia chłodnicze w gastronomii to kwestia, o którą powinien zadbać każdy właściciel lokalu. Fachowy sprzęt zapewni gościom lokalu świeże posiłki i schłodzone napoje. Zadowolenie klientów jest najważniejsze, ponieważ dzięki temu nasz lokal może cieszyć się popularnością, co przekłada się również na większe zyski. Z tego powodu warto zainwestować w sprawdzony sprzęt. Wybierając urządzenia, zwracajmy uwagę na parametry, gwarancję producenta oraz to, czy oferuje serwis posprzedażowy. Bazując na ponad 20-letnim doświadczeniu, dostosujemy sprzęt do potrzeb Państwa potrzeb, by codzienna praca w gastronomii była efektywna i satysfakcjonująca.