sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jaki piec do pizzy wybrać? Podpowiadamy

11 października 2021

|

#Poradnik kupującego

Chrupiąca i aromatyczna pizza to prawdziwy przysmak. Jaki piec do pizzy wybrać, by przygotować najlepszej jakości wypiek? Wyjaśniamy na co warto zwrócić uwagę, planując zakup profesjonalnego pieca do pizzy, podajemy również w przybliżeniu koszty takiego wyposażenia. To sprzęt, w który powinniśmy się zaopatrzyć, jeśli prowadzimy własny lokal gastronomiczny, można też zdecydować się na jego zakup na użytek indywidualny.

Rodzaje pieców - elektryczny, gazowy czy opalany drewnem?

Jeżeli zastanawiasz się, jaki piec do pizzy wybrać, warto wiedzieć, że wyróżniamy trzy jego rodzaje ze względu na rodzaj zasilania - elektryczny, gazowy oraz opalany drewnem. Elektryczny dobrze sprawdzi się w mniejszych lokalach i jest tańszy w zakupie od pieca gazowego. Ponadto jest łatwy w obsłudze, serwisowaniu, ma niewielkie wymiary. W takim piecu można bardzo precyzyjnie ustawić temperaturę (szczególnie w piecach z elektronicznym sterowaniem). Piece do pizzy gazowe mają wyższą cenę, jednak koszta zwrócą się po dłuższym czasie użytkowania. To urządzenia, które są bardzo ekonomiczne. Warto zaopatrzyć się w nie, jeśli prowadzimy większy lokal. Z kolei piece opalane drewnem pozwalają na tradycyjny wypiek pizzy, często stanowią ważną część wystroju lokalu, tworzą klimat miejsca.

Piec do pizzy - wymiary i liczba komór

Kupując piec do pizzy, powinniśmy zastanowić się, czy pizza ma być głównym posiłkiem w menu, czy będzie jednym z wielu dań. Ustalmy także, czy chcemy oferować dowóz. Jeśli nie planujemy przygotowywania dużej ilości pizzy jednocześnie, ma to być tylko dodatek do menu, piec do pizzy jednokomorowy powinien nam wystarczyć. Należy również przemyśleć wielkość pizzy jaką chcemy serwować i według tego dobrać wielkość komory. Co równie ważne w związku ze sporą wagą oraz dużymi wymiarami tego typu urządzeń, należy dokładnie sprawdzić  możliwości wniesienia do lokalu.

Jeśli chodzi o wyposażenie pizzerii, to prawdopodobnie potrzebny nam będzie piec o większej liczbie komór (np. dwukomorowy lub większy w zależności od potrzeb), a także wydajniejszy i o większej mocy. To pozwoli na szybkie i sprawne przyrządzanie dań. Sprzęt powinien być dostosowany do intensywnej pracy przez cały dzień. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje fachowe piece oraz inne urządzenia i akcesoria do pizzy, w tym stoły chłodnicze do pizzy, wałkownice do ciasta, miksery spiralne,  czy nadstawki chłodnicze.

Ile kosztuje piec do pizzy?

Ile kosztuje piec do pizzy, który spełni nasze wymagania i pozwoli przyrządzić smaczny i aromatyczny posiłek? Koszt zależny jest od kilku czynników - modelu, gabarytu i rodzaju zasilania. Najmniejsze wersje zamówić można już za 1 tys. zł, natomiast cena profesjonalnego sprzętu może wahać się w granicach 3-20 tys. zł. Pamiętajmy jednak, że taki piec posłuży nam przez długie lata, a koszta szybko się zwrócą.

Jeśli nie wiecie, jaki piec do pizzy będzie najlepszy, warto postawić na sprzęt wysokiej klasy od sprawdzonego producenta. Dzięki temu ryzyko awarii jest znacznie mniejsze, co w przypadku pracy w kuchni ma niebagatelne znaczenie. Problem z niedziałającym urządzeniem to strata zysków dla gastronomii. 

Wybór odpowiedniego pieca do pizzy to ważna kwestia, którą warto dobrze przemyśleć. Trafiony zakup pozwoli nam na przygotowywanie pysznej pizzy w krótkim czasie. Jeżeli zastanawiasz się, jak otworzyć pizzerię, zaplanuj dobrze zakup odpowiedniego wyposażenia.