Otwierając lokal gastronomiczny powinniśmy dobrze zaplanować kolejne kroki tego przedsięwzięcia. Jak otworzyć pizzerię, by dobrze funkcjonowała, cieszyła się popularnością wśród klientów i dostarczała nam regularny przychód? W niniejszym artykule poruszymy najważniejsze kwestie, takie jak wymogi prawne, które musimy spełnić, koszt otwarcia pizzerii, niezbędne wyposażenie oraz działania pozwalające przyciągnąć klientów. Zachęcamy, by zapoznać się z naszym tekstem, który przedstawia otwarcie pizzerii krok po kroku.
Zastanawiając się nad tym, jak założyć pizzerię, należy w pierwszej kolejności pomyśleć o wymogach prawnych. Tak jak każdy lokal, pizzeria powinna otrzymać szereg zezwoleń, a także uiścić opłaty, takie jak koncesja na alkohol oraz opłata za odtwarzanie muzyki. Musimy pamiętać o wpisie do CEIDG, który jest bezpłatny, natomiast opłatę trzeba wnieść przy:
Mając już wiedzę odnośnie wielkości lokalu, rozplanowania pomieszczeń jak i sprzętu należy się zająć wyborem urządzeń, które będą nam pomagały w codziennej pracy.
Podstawowe wyposażenie pizzerii - poniżej przedstawiamy sprzęt, w który należy się zaopatrzyć, jeżeli planujemy otworzyć pizzerię. Dowiedzcie się, co potrzeba, aby właściwie wyposażyć lokal z pizzą.
Kupując sprzęt do pizzerii, warto zaopatrzyć się profesjonalne urządzenia oraz akcesoria do pizzy, jakie oferuje hurtownia gastronomiczna EVA-TEC. Dobrze skompletowane wyposażenie pizzerii to połowa sukcesu.
Szacuje się, że około 125 tys. zł powinno pokryć potrzebne wyposażenie kuchni, a także wykończenie lokalu. Można także sięgnąć po używane akcesoria, choć większość osób wybiera nowy sprzęt. Doliczmy do tego wystrój, który zależeć będzie od wizji właściciela pizzerii.
Wiemy już jak założyć pizzerię, natomiast równie ważne jest dobre funkcjonowanie pizzerii, które pozwoli nam uzyskiwać regularne przychody z naszego biznesu. Jak prowadzić pizzerię, aby mieć grono zadowolonych klientów?
Bardzo ważnym elementem jest reklama. Wymyśl ciekawą promocję, reklamuj się na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych, wydrukuj ulotki i roznieś je po okolicy. Niech mieszkańcy dowiedzą się, że blisko nich powstał lokal, w którym serwowane jest pyszne jedzenie. Zastanów się nad oryginalnym hasłem reklamowym, powiadom potencjalnych klientów, dlaczego to właśnie Twoją pizzerię warto odwiedzić.
Twoja lokal z pewnością będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem, jeżeli serwowana w nim pizza stworzona będzie z dobrej jakości składników oraz świeżych, urozmaiconych dodatków. Wymyślając menu, zaproponuj pizze skomponowane z różnych dodatków, niech znajdą się w nim również wersje wegetariańskie. Szeroka oferta sprawia, że zainteresowanym łatwiej znaleźć coś dla siebie. Pomyśl także o przystawkach, jak np. pieczywo czosnkowe albo sałatki. Nie zapomnij o sosach do pizzy. Warto zaproponować także inne dania - zapiekanki, burgery, kebab czy frytki. Wszystko zależy od Twojej wizji lokalu!
Ważnym elementem w funkcjonowaniu każdej gastronomii jak również pizzerii, jest powtarzalność serwowanych posiłków, dlatego warto trzymać się sprawdzonych przepisów jak i zaopatrzyć w sprzęt gastronomiczny, który będzie gwarantował powtarzalną produkcję.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomógł osobom zastanawiającym się nad tym, jak otworzyć pizzerię. Sensowne zaplanowanie kolejnych kroków do tego przedsięwzięcia pozwoli nam rozpocząć prowadzenie lokalu gastronomicznego z pizzą. Należy dostosować się do wymogów prawnych, zgromadzić odpowiednie środki finansowe, zakupić profesjonalny sprzęt, a także skutecznie zareklamować pizzerię. Pizza to popularne jedzenie i sprawdza się podczas różnych okazji, dlatego jeśli dobrze zaplanujemy nasz biznes, to mamy duże szanse na to, by odnieść sukces.Trzeba także zadbać, by serwowana przez nas pizza wyróżniała się wyjątkowym smakiem, ponieważ wieść o dobrym jedzeniu zazwyczaj szybko się roznosi. Życzymy powodzenia i konsekwencji w prowadzeniu własnej pizzerii!