sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć pizzerię? Koszt oraz potrzebne wyposażenie

23 lutego 2021

|

#Poradnik kupującego

Otwierając lokal gastronomiczny powinniśmy dobrze zaplanować kolejne kroki tego przedsięwzięcia. Jak otworzyć pizzerię, by dobrze funkcjonowała, cieszyła się popularnością wśród klientów i dostarczała nam regularny przychód? W niniejszym artykule poruszymy najważniejsze kwestie, takie jak wymogi prawne, które musimy spełnić, koszt otwarcia pizzerii, niezbędne wyposażenie oraz działania pozwalające przyciągnąć klientów. Zachęcamy, by zapoznać się z naszym tekstem, który przedstawia otwarcie pizzerii krok po kroku.

Jakie zezwolenia są wymagane, by móc otworzyć pizzerię?

Zastanawiając się nad tym, jak założyć pizzerię, należy w pierwszej kolejności pomyśleć o wymogach prawnych. Tak jak każdy lokal, pizzeria powinna otrzymać szereg zezwoleń, a także uiścić opłaty, takie jak koncesja na alkohol oraz opłata za odtwarzanie muzyki. Musimy pamiętać o wpisie do CEIDG, który jest bezpłatny, natomiast opłatę trzeba wnieść przy:

  • Pozwoleniu Sanepidu - tu procedury są najbardziej skomplikowane, jednak współpracując z pracownikami sanepidu, proces przystosowania lokalu do wymogów prawnych powinien przebiec bez większych trudności. Jednym z bardzo ważnych elementów przygotowania każdego punktu gastronomicznego w tym również pizzerii, jest optymalne rozplanowanie pomieszczeń, produkcji, tzw., dróg czystych , jak i oczywiście ergonomiczne ustawienie sprzętu. Można to zrobić we własnym zakresie lub skorzystać z usług działu projektowego.
  • Koncesji na alkohol - klienci często decydują się na zakup alkoholu w pizzerii, dlatego warto mieć zezwolenie na jego sprzedaż. Ile kosztuje koncesja na piwo oraz inne alkohole? Jej przyznanie to 525 zł za napoje alkoholowe do 4,5% oraz piwa. Następne 525 zł wynosi opłata za alkohole od 4,5% do 18% (poza piwem), natomiast za trunki mające więcej niż 18% zapłacimy 2100 zł.
  • Umowy licencyjnej ZAIKS - tę kwestię można uznać za formalność. Aby zyskać zezwolenie, zgłaszamy do Związku Autorów i Kompozytorów Scenicznych (ZAIKS) chęć odtwarzania muzyki w naszym punkcie gastronomicznym i podpisujemy umowę licencyjną. Jakie są koszty uzyskania tej umowy? Jest to zależne od liczby miejsc oraz potencjału turystycznego miejsca, w którym mieści się obiekt.

Co jest potrzebne do wyposażenia pizzerii?

Mając już wiedzę odnośnie wielkości lokalu, rozplanowania pomieszczeń jak i sprzętu należy się zająć wyborem urządzeń, które będą nam pomagały w codziennej pracy.

Podstawowe wyposażenie pizzerii - poniżej przedstawiamy sprzęt, w który należy się zaopatrzyć, jeżeli planujemy otworzyć pizzerię. Dowiedzcie się, co potrzeba, aby właściwie wyposażyć lokal z pizzą.

  • Piec do pizzy. Piec do pizzy to ważny element wyposażenia, ponieważ dobrze wypieczone ciasto znacząco wpływ na jakość posiłków.
  • Mikser spiralny do wyrobienia ciasta. Profesjonalny mikser spiralny pozwoli na właściwe wyrobienie ciasta.
  • Stół chłodniczy do pizzy. Stół chłodniczy zapewnia miejsce do wyrabiania ciasta oraz pzowala przechowywać składniki w odpowiedniej temperaturze.
  • Wałkownica do ciasta. Wałkownica do ciasta to sprzęt znacznie ułatwiający pracę przy cieście, szybkie i powtarzalne wałkowanie przyspiesza proces przygotowania pizzy,szczególnie przydatna w pizzeriach o większej wydajności.
  • Szatkownica do warzyw. Krojenie pieczarek, pomidorów czy nawet szynki w plastry, kostkę lub tarcie sera to jedne z najczęściej używanych w pizzeriach funkcji szatkownicy do warzyw.
  • Mikser ręczny -  przede wszystkim używany do przygotowania sosu pomidorowego, świeżo zblendowany sos z pomidorów z przyprawami i ziołami nada dodatkowego aromatu pizzy.
  • Pojemniki GN. 
  • Szafy chłodnicze, zamrażarki i lodówki gastronomiczne.
  • Blachy do wypieku pizzy.
  • Przybory kuchenne (w tym łopata do pizzy, siatka do pizzy, wałkownica, prasa do ciasta).
  • Samochód/skuter + torby do pizzy (o ile przewidujemy dostawę pizzy do domu).
  • Karty dań, potykacze, elementy reklamowe.

Kupując sprzęt do pizzerii, warto zaopatrzyć się profesjonalne urządzenia oraz akcesoria do pizzy, jakie oferuje hurtownia gastronomiczna EVA-TEC. Dobrze skompletowane wyposażenie pizzerii to połowa sukcesu.

Szacuje się, że około 125 tys. zł powinno pokryć potrzebne wyposażenie kuchni, a także wykończenie lokalu. Można także sięgnąć po używane akcesoria, choć większość osób wybiera nowy sprzęt. Doliczmy do tego wystrój, który zależeć będzie od wizji właściciela pizzerii. 

Jak prowadzić pizzerię, aby nie stracić klienta?

Wiemy już jak założyć pizzerię, natomiast równie ważne jest dobre funkcjonowanie pizzerii, które pozwoli nam uzyskiwać regularne przychody z naszego biznesu. Jak prowadzić pizzerię, aby mieć grono zadowolonych klientów? 

Bardzo ważnym elementem jest reklama. Wymyśl ciekawą promocję, reklamuj się na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych, wydrukuj ulotki i roznieś je po okolicy. Niech mieszkańcy dowiedzą się, że blisko nich powstał lokal, w którym serwowane jest pyszne jedzenie. Zastanów się nad oryginalnym hasłem reklamowym, powiadom potencjalnych klientów, dlaczego to właśnie Twoją pizzerię warto odwiedzić.

Twoja lokal z pewnością będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem, jeżeli serwowana w nim pizza stworzona będzie z dobrej jakości składników oraz świeżych, urozmaiconych dodatków. Wymyślając menu, zaproponuj pizze skomponowane z różnych dodatków, niech znajdą się w nim również wersje wegetariańskie. Szeroka oferta sprawia, że zainteresowanym łatwiej znaleźć coś dla siebie. Pomyśl także o przystawkach, jak np. pieczywo czosnkowe albo sałatki. Nie zapomnij o sosach do pizzy. Warto zaproponować także inne dania - zapiekanki, burgery, kebab czy frytki. Wszystko zależy od Twojej wizji lokalu!

Ważnym elementem w funkcjonowaniu każdej gastronomii jak również pizzerii, jest powtarzalność serwowanych posiłków, dlatego warto trzymać się sprawdzonych przepisów jak i zaopatrzyć w sprzęt gastronomiczny, który będzie gwarantował powtarzalną produkcję.

Pizzeria dobrym pomysłem na biznes gastronomiczny

Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomógł osobom zastanawiającym się nad tym, jak otworzyć pizzerię. Sensowne zaplanowanie kolejnych kroków do tego przedsięwzięcia pozwoli nam rozpocząć prowadzenie lokalu gastronomicznego z pizzą. Należy dostosować się do wymogów prawnych, zgromadzić odpowiednie środki finansowe, zakupić profesjonalny sprzęt, a także skutecznie zareklamować pizzerię. Pizza to popularne jedzenie i sprawdza się podczas różnych okazji, dlatego jeśli dobrze zaplanujemy nasz biznes, to mamy duże szanse na to, by odnieść sukces.Trzeba także zadbać, by serwowana przez nas pizza wyróżniała się wyjątkowym smakiem, ponieważ wieść o dobrym jedzeniu zazwyczaj szybko się roznosi. Życzymy powodzenia i konsekwencji w prowadzeniu własnej pizzerii!