
Odpowiednie wyposażenie zmywalni w restauracji zapewnia bezpieczeństwo, higienę oraz ergonomię pracy. Jak zorganizować zmywalnię, by stała się praktycznym obszarem w kuchni, pozwalała zaoszczędzić czas i pieniądze oraz bez problemu przechodziła kontrole Sanepidu? Warto zapoznać się z naszym artykułem, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat.
Zanim wyposażymy zmywalnię, powinniśmy pomyśleć o tym, jak rozmieścić w niej poszczególne elementy. Tutaj trzeba wziąć pod uwagę wymogi Sanepidu oraz ergonomię pracy. Należy wydzielić dwie drogi przepływu naczyń - brudnej oraz czystej. Nie mogą się one krzyżować. W logiczny sposób trzeba zaplanować punkty dostawy i odbioru naczyń.
Miejsce na brudne naczynia zorganizujmy tam, gdzie będzie można je szybko i sprawnie donieść. Punkt dostawy powinno się połączyć z miejscem zmywania naczyń, a ten z przestrzenią służącą do suszenia i przechowywania.
Kompletując niezbędne wyposażenie zmywalni gastronomicznej, powinniśmy zdecydować się na sprawdzony, wysokiej jakości sprzęt. Zwróćmy uwagę na materiał wykonania oraz konstrukcje urządzeń, które mają wpływ na łatwość czyszczenia.
W co warto się zaopatrzyć, jeśli kompletujemy wyposażenie zmywalni gastronomicznej?
Hurtownia EVA-TEC oferuje profesjonalne wyposażenie gastronomii, dostosowane do potrzeb użytkowników. To niezawodny sprzęt, który będzie służył korzystającym z niego przez długi czas.
Zmywarki gastronomiczne to niezbędne wyposażenie zmywalni gastronomicznej, jednak zdarza się, że właściciele lokali wybierają sprzęt przeznaczony do domowego użytku. Trzeba wiedzieć, że zmywarki gastronomiczne mają o wiele większą żywotność niż sprzęt AGD.
Dlaczego jeszcze warto wybierać sprzęt dedykowany do gastronomii? Zmywarki służące do mycia naczyń w domu nie gwarantują nam pełnej sterylności. Z kolei te gastronomiczne mają termostaty, kontrolujące temperaturę mycia oraz płukania. Wyparzanie naczyń w wysokiej temperaturze skutecznie usuwa zabrudzenia, bakterie i nie pozostawia smug.
Pamiętajmy również, że używając zmywarki gastronomicznej zaoszczędzamy czas i pieniądze. W sprzęcie AGD zmywanie trwa około dwóch godzin, natomiast w zmywarkach gastronomicznych zajmuje to około dwóch minut. Korzystając ze zmywarki gastronomicznej, oszczędzamy wodę i zużywamy mniej energii elektrycznej.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, czym kierować się przy wyborze zmywarek, warto zapoznać się z artykułem Co należy wiedzieć, aby dobrze wyczyścić naczynia, a nie portfel.
Jeśli planujemy prowadzenie lokalu gastronomicznego, powinniśmy zadbać o odpowiednie wyposażenie zmywalni w restauracji, prawidłowe jego rozmieszczenie oraz o to, by wszystko było zgodne z zasadami BHP. Właściwie zaaranżowana zmywalnia umożliwi nam funkcjonalność oraz wydajną pracę w kuchni. Dzięki temu będzie można szybciej przygotowywać posiłki, co przełoży się na większe zadowolenie klientów.