sale-offer
sale-offer1

Producenci

Wyposażenie zmywalni w restauracji

Odpowiednie wyposażenie zmywalni w restauracji zapewnia bezpieczeństwo, higienę oraz ergonomię pracy. Jak zorganizować zmywalnię, by stała się praktycznym obszarem w kuchni, pozwalała zaoszczędzić czas i pieniądze oraz bez problemu przechodziła kontrole Sanepidu? Warto zapoznać się z naszym artykułem, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat. 

Rozmieszczenie zmywalni

Zanim wyposażymy zmywalnię, powinniśmy pomyśleć o tym, jak rozmieścić w niej poszczególne elementy. Tutaj trzeba wziąć pod uwagę wymogi Sanepidu oraz ergonomię pracy. Należy wydzielić dwie drogi przepływu naczyń - brudnej oraz czystej. Nie mogą się one krzyżować. W logiczny sposób trzeba zaplanować punkty dostawy i odbioru naczyń. 

Miejsce na brudne naczynia zorganizujmy tam, gdzie będzie można je szybko i sprawnie donieść. Punkt dostawy powinno się połączyć z miejscem zmywania naczyń, a ten z przestrzenią służącą do suszenia i przechowywania.

Wyposażenie zmywalni gastronomicznej

Kompletując niezbędne wyposażenie zmywalni gastronomicznej, powinniśmy zdecydować się na sprawdzony, wysokiej jakości sprzęt. Zwróćmy uwagę na materiał wykonania oraz konstrukcje urządzeń, które mają wpływ na łatwość czyszczenia. 

W co warto się zaopatrzyć, jeśli kompletujemy wyposażenie zmywalni gastronomicznej? 

Hurtownia EVA-TEC oferuje profesjonalne wyposażenie gastronomii, dostosowane do potrzeb użytkowników. To niezawodny sprzęt, który będzie służył korzystającym z niego przez długi czas. 

Jaka zmywarka do zmywalni gastronomicznej?

Zmywarki gastronomiczne to niezbędne wyposażenie zmywalni gastronomicznej, jednak zdarza się, że właściciele lokali wybierają sprzęt przeznaczony do domowego użytku. Trzeba wiedzieć, że zmywarki gastronomiczne mają o wiele większą żywotność niż sprzęt AGD

Dlaczego jeszcze warto wybierać sprzęt dedykowany do gastronomii? Zmywarki służące do mycia naczyń w domu nie gwarantują nam pełnej sterylności. Z kolei te gastronomiczne mają termostaty, kontrolujące temperaturę mycia oraz płukania. Wyparzanie naczyń w wysokiej temperaturze skutecznie usuwa zabrudzenia, bakterie i nie pozostawia smug.

Pamiętajmy również, że używając zmywarki gastronomicznej zaoszczędzamy czas i pieniądze. W sprzęcie AGD zmywanie trwa około dwóch godzin, natomiast w zmywarkach gastronomicznych zajmuje to około dwóch minut. Korzystając ze zmywarki gastronomicznej, oszczędzamy wodę i zużywamy mniej energii elektrycznej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, czym kierować się przy wyborze zmywarek, warto zapoznać się z artykułem Co należy wiedzieć, aby dobrze wyczyścić naczynia, a nie portfel.

Funkcjonalność w zmywalni gastronomicznej

Jeśli planujemy prowadzenie lokalu gastronomicznego, powinniśmy zadbać o odpowiednie wyposażenie zmywalni w restauracji, prawidłowe jego rozmieszczenie oraz o to, by wszystko było zgodne z zasadami BHP. Właściwie zaaranżowana zmywalnia umożliwi nam funkcjonalność oraz wydajną pracę w kuchni. Dzięki temu będzie można szybciej przygotowywać posiłki, co przełoży się na większe zadowolenie klientów.