Stołówka w danej placówce szkolnej nie jest w pełni wyposażona? Zaplecze gastronomiczne uniemożliwia przygotowywanie pełnego wyżywienia dla uczniów? Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało program rządowy “Posiłek w domu i w szkole” na lata 2019-2023. W jego ramach organy prowadzące publiczne szkoły podstawowe mogą ubiegać się o wsparcie finansowe na stworzenie kompleksowego zaplecza gastronomicznego.
Program realizowany jest we wszystkich województwach. Dofinansowanie mogą uzyskać publiczne szkoły podstawowe, w tym szkoły zorganizowane w:
oraz publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej.
Uchwała przewiduje następujące działania w zakresie dofinansowania:
1. Doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek (własna kuchnia i jadalnia) lub doposażenie stołówek, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione, lub stworzenie nowych stołówek;
2. Wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, tzw. jadalni. Realizacja ww. działań może być prowadzona w formie zakupu;
3. Usług remontowo-adaptacyjnych służących poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub miejsc spożywania posiłków;
4. Niezbędnego wyposażenia kuchni w stołówkach szkolnych, w tym w szczególności:
a) Stanowisk mycia rąk – m.in. umywalka z instalacją ciepłej i zimnej wody,
b) Stanowisk sporządzania potraw i napojów – m.in. stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy,
c) Stanowisk obróbki wstępnej brudnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, krajalnice z przystawkami, stanowisko produkcji potraw z mięsa, stanowisko produkcji ciast,
d) Stanowisk obróbki cieplnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, taborety podgrzewcze, trzony kuchenne z wyciągami, patelnie elektryczne,
e) Stanowisk ekspedycji potraw i napojów – m.in. stół do ekspedycji potraw, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne,
f) Stanowisk mycia naczyń – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, pojemnik na odpadki, zmywarka do naczyń, sprzęt do dezynfekcji.
Od 1997 roku czynnie działamy w branży gastronomicznej. Od samego początku istnienia firmy bardzo mocno stawialiśmy na współpracę z przedszkolami, stołówkami szkolnymi szeroko pojętymi jednostkami oświaty. Nasza działalność zawsze opierała się na zaufaniu, fachowym doradztwie przy doborze najlepszych rozwiązań i jednoczesnym zapewnianiu kompleksowego zabezpieczenia serwisowego sprzedawanych urządzeń.
Przez te 23 lata naszej codziennej pracy doskonale poznaliśmy potrzeby, wymogi oraz specyfikę kuchni zajmującej się żywieniem dzieci i młodzieży. Doskonale wiemy, jakie rozwiązania i urządzenia, najlepiej sprawdzą się w tego rodzaju kuchniach, jednocześnie mając pełną świadomość, jakie możliwości mają osoby zarządzające placówkami.
Nasza oferta bazuje na produktach pewnych, z bezpiecznym, dostępnym serwisem, dające gwarancję zakupu na lata. Dzięki temu raz poczyniony wysiłek związany z przeprowadzeniem inwestycji, zapewni Państwu bezproblemową pracę na lata.
Proponowane przez nas urządzenia pochodzą od sprawdzonych producentów, których rozwiązania stosowaliśmy i stosujemy już od lat. Stąd nasze przekonanie, że jest to jedna z najlepszych dostępnych opcji na rynku.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każda osoba zarządzająca jednostką budżetową musi znać tajniki funkcjonowania kuchni, dlatego oferujemy swoją pomoc w przeprowadzeniu całej inwestycji.
W ramach naszego wsparcia proponujemy następujące czynności:
ZAUFAJ DOŚWIADCZENIU, ZAINWESTUJ W JAKOŚĆ NA LATA