sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jakie podgrzewacze do potraw wybrać dla gastronomi?

31 października 2022

Podawanie ciepłych potraw wymaga sprzętu grzewczego. Poniżej przedstawiamy różne rodzaje podgrzewaczy jedzenia, odpowiadamy na pytania, jaki podgrzewacz bufetowy wybrać? A także jak czyścić podgrzewacz, aby posłużył jak najdłużej.

Szukając profesjonalnego sprzętu, warto korzystać z oferty miejsc, jak sklep gastronomiczny Eva-Tec, który proponuje podgrzewacze do potraw. Na miejscu dostępne są też artykuły bufetowe, dzięki którym organizacja imprezy, niezależnie od jej charakteru, będzie o wiele prostsza i pozwoli zrobić niezapomniane wrażenie na uczestnikach.

Co to jest podgrzewacz i jakie są rodzaje podgrzewaczy gastronomicznych?

Czym podgrzewać jedzenie po wydaniu, aby nie traciło swojego smaku? Jak utrzymać temperaturę potraw, aby wszyscy mogli nałożyć na talerz ciepłą jajecznicę, kiełbasę, warzywa z grilla, mięso czy dodatki? Jakie są podgrzewacze do jedzenia i jak zorganizować ciepły bufet? Jeśli zastanawiają Cię te kwestie, jesteś w dobrym miejscu.

Podgrzewacz gastronomiczny jest to sprzęt, którego zadaniem jest utrzymanie temperatury gotowego dania. Nie używa się ich do przygotowywania potraw, a jedynie do zapewnienia optymalnej ciepłoty daniom, których specyfika wymaga spożywania w optymalnej, wysokiej temperaturze dla zachowania  smaku, jakości oraz wartości odżywczych. Podgrzewacze zbudowane są z pojemnika na żywność, w którym umieszcza się gotową potrawę, pojemnika na wodę, pokrywy chroniącej przed utratą ciepła oraz stojaka, na którym umieszcza się całą konstrukcję. Mogą mieć różne kształty: owalne, prostokątne, przybierać formę kociołka, występują w różnych pojemnościach, mogą grzać od spodu i z góry. Są bardzo łatwe w czyszczeniu, wystarczy umyć części wodą z detergentem.

Jaki wybrać?

Jak zorganizować ciepły catering i jakie urządzenie wybrać? Podczas zakupów należy pamiętać, że podgrzewacze dzieli się na przenośne i takie, które są częścią stałych instalacji. Popularne są przede wszystkim:

Dzięki możliwości zastosowania mniejszych pojemników na żywność, w jednym  podgrzewaczu możemy umieścić kilka potraw, co pozwala zaoszczędzić miejsce czy pogrupować asortyment. Wybierając modele elektryczne czy indukcyjne należy pamiętać o przygotowaniu zasilania w miejscu, gdzie planujemy ustawić urządzenia.