sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak wybrać piec do cukierni?

21 października 2022

Jaki piec do małej cukierni wybrać, by był niezawodny i pozwalał na wypiek smacznych i świeżych produktów? Na inny sprzęt zdecyduje się osoba, która prowadzi małą działalność, a innego będzie potrzebować cukiernia, która ma kilka lokalizacji w mieście. Dowiedz się, jaki piec do cukierni wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę

Piec do cukierni – na co zwracać uwagę?

Sercem każdej cukierni jest jej obsługa oraz piec cukierniczy. Dobór optymalnego rozwiązania zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to: 

  • planowana wielkość produkcji;
  • rodzaj wyrobów cukierniczych;
  • możliwości lokalowe (wielkość pomieszczenia, dostępne źródła zasilania — prąd 230V / 400 V i ich zabezpieczenie).

Piece cukiernicze – wielkość produkcji ma znaczenie

To, jaki piec do cukierni wybrać, zależy od ilości wypieków, które będziesz wytwarzać. Wybór za dużego pieca cukierniczego spowoduje większe rachunki, a zbyt małego wytworzy wąskie gardło produkcyjne. 

Piece cukiernicze występują w wersjach zasilanych na 230V lub 400V — o ile mniejsze modele działają optymalnie na 230V, o tyle większe będą się nagrzewały wolniej, a sam wypiek wydłuży się również w czasie. Jeżeli więc zdecydujesz się na większy piec do cukierni, to wybierz wersję zasilaną na 400V. Dzięki niej skrócisz czas przygotowywania wypieków.

Piece cukiernicze a rodzaj wypieków

Czy to, jaki piec do cukierni wybrać, zależy też od rodzaju wypieków, które masz zamiar przygotowywać? Tak, rodzaj wypieków również wpływa na tę decyzję. Dla bardziej wymagających cukierników istotnym elementem wyboru modelu pieca cukierniczego jest funkcja zmiany prędkości pracy wentylatorów. Większość standardowych piecyków konwekcyjnych cukierniczych pracuje ze stałą prędkością nawiewu. Może to uniemożliwić wypiek delikatniejszych produktów czy np. bezy.

Przy szerszym menu produkcyjnym i większej kadrze pracowniczej, warto zastanowić się nad piecem cukierniczym z funkcją pamięci programów. Zapewni to powtarzalność produkcji i wyeliminuje błędy podczas ustawiania parametrów wypieku. 

Piece do cukierni – wybór zależy od możliwości lokalu

Wielkość pieca do cukierni musisz dostosować do lokalu. Jest to dość oczywista sprawa. Przecież nie chcesz zająć większości przestrzeni tym urządzeniem. Musisz jednak również zadać o odpowiednie przyłącza. Ich nieprzystosowanie spowoduje problem z prawidłowym działaniem lub nie pozwoli na uruchomienie pieca w cukierni.

Dodatkowo piece cukiernicze czy piekarniczo cukiernicze często posiadają funkcję zaparowania komory, co ma spore znaczenie przy wypieku pieczywa. Wybierając takie rozwiązanie, weź też pod uwagę konieczność przygotowania zasilania wodnego.

Podsumowanie

Piece cukiernicze to podstawa każdej cukierni. Bez nich nie byłaby możliwa produkcja świeżych wypieków. Dlatego też muszą być odpowiednio dobrane zarówno do lokalu, jak i ilości wypieków. Piece konwekcyjne jako wyposażenie cukierni dzięki równomiernemu rozprowadzaniu temperatury w całej komorze, zapewniają idealny wypiek, a dodatkowe funkcje jak regulacja prędkości wentylatora, naparowanie czy programowanie umożliwia rozszerzenie oferty o dodatkowe produkty i zapewniają większą powtarzalność i bezpieczeństwo produkcji.