sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć burgerownię?

9 października 2021

|

#Poradnik kupującego

Zastanawiasz się, czy otwarcie burgerowni to dobry pomysł na biznes? Miłośników tego typu fast foodów jest wielu, dlatego prowadzenie takiego lokalu może okazać się strzałem w dziesiątkę. Zanim jednak zdecydujesz się na założenie burgerowni, oszacuj wstępny budżet, znajdź odpowiednią lokalizację, skompletuj profesjonalne wyposażenie burgerowni i zastanów się nad menu. Musisz również spełnić wymogi sanepidu. W artykule szczegółowo wyjaśniamy, na co należy zwrócić uwagę, by Twój lokal dobrze funkcjonował i przynosił duże zyski.

Jak otworzyć własną burgerownię?

Jak otworzyć burgerownię, by dobrze prosperowała? To pytanie, które pojawia się w głowie osób planujących tego rodzaju przedsięwzięcie. Na początku chcielibyśmy poruszyć kwestię menu oraz lokalizacji.

Menu

W ostatnim czasie na rynku gastronomicznym pojawiło się wiele burgerowni. Jeśli więc chcemy przyciągnąć klienta do swojego lokalu, serwowane u nas potrawy powinny być smaczne, dobre jakościowo oraz wyróżniać się czymś na tle konkurencji. Standardem w menu stała się wołowina z krów rasy Angus, czy burgery drobiowe, np. z indyka. Najlepsze lokale serwują także dziczyznę, ryby, mięso krów Wagyu, wieprzowinę. Coraz więcej osób jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, dlatego pamiętajmy, by takie potrawy znalazły się także w naszym menu. Do ich przygotowania używa się seitanu, tofu, kasz, buraków albo grzybów. Warzywa najlepiej zakupić bezpośrednio u rolników na targach lub giełdach. 

Lokalizacja

Jak założyć burgerownię, by cieszyła się popularnością? Bardzo istotny jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Najlepsze miejsca to centrum miasta, okolice uczelni wyższych oraz pubów i dyskotek. Jaka powierzchnia lokalu będzie wystarczająca? Tak naprawdę 20-30 metrów kwadratowych. Nie będzie też potrzebne więcej niż kilkanaście miejsc siedzących. Okazuje się, ze wystrój wnętrza burgerowni nie jest tak istotny, wystarczą proste meble, stoły z drewna oraz ściany z cegły. 

Ile kosztuje otwarcie burgerowni?

Jakie będziemy musieli ponieść koszty, jeśli chcemy otworzyć własną burgerownię? Zacznijmy od początku. Remont lokalu (jeżeli prowadzono w nim uprzednio działalność gastronomiczną) wyniesie nas około 2-4 tys. zł. Natomiast przystosowanie surowego lokalu można oszacować na 15-20 tys. zł. Podobnie na wyposażenie wydamy 15-20 tys. zł. Działania marketingowe, takie jak ulotki, szyldy pochłoną z naszego budżetu 1-2 tys. zł.

Wyposażenie burgerowni - czego potrzebujesz na początek?

Jaki sprzęt będzie nam potrzebny, jeśli marzy nam się otwarcie burgerowni? Poniżej przedstawiamy niezbędne wyposażenie lokalu:

Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje niezawodny sprzęt, dzięki któremu kompleksowo wyposażysz swój lokal. Odpowiednio dobrane urządzenia zapewniają sprawną oraz wydajną pracę, co w znacznym stopniu wpływa na zadowolenie klientów.

Jeśli planujesz otwarcie burgerowni w Polsce, powinieneś dobrze przemyśleć tego rodzaju przedsięwzięcie. Zawarte w naszym artykule wskazówki, uporządkują Twoją wiedzę na temat tego, o co należy zadbać prowadząc swój lokal w Polsce. Trzymamy kciuki za to, by Twoja burgerownia dobrze prosperowała i przyniosła Ci wysokie zyski!