sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć piekarnię?

Prowadzenie własnej piekarni może być satysfakcjonującym zajęciem oraz dochodowym biznesem. Jak otworzyć piekarnię, by odnieść sukces? Trzeba wybrać odpowiednią lokalizację, zakupić profesjonalne wyposażenie, a także spełnić wszelkie wymogi sanepidu. Tak naprawdę, aby założyć piekarnię nie trzeba posiadać szerokiej wiedzy na temat branży piekarniczej. W niniejszym artykule przybliżamy, o co należy zadbać, jeśli chcesz zostać właścicielem tego rodzaju działalności.

Jak otworzyć piekarnię?

Zastanawiasz się, jak założyć piekarnię, by dobrze funkcjonowała? Z pewnością należy stworzyć rzetelny biznesplan. To pozwoli zmniejszyć ryzyko popełnienia błędu, zapewni nam też swobodę oraz bezpieczeństwo działania. Przeprowadź także badanie rynku i analizę konkurencji. Kolejny krok to zadbanie o wszelkie formalności. Otwarcie piekarni należy zacząć od jej zarejestrowania w gospodarczym Urzędzie Miasta albo Urzędzie Gminy i dopełnić formalności podatkowych, złożyć deklarację podatku VAT, złożyć zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego w ZUS, a także otworzyć rachunek bankowy. Jeśli chcesz otworzyć piekarnię w Polsce, musisz także uzyskać zezwolenie sanepidu, straży pożarnej oraz pozwolenie sprzedaży w wybranej lokalizacji. W przypadku, gdy odpowiedź nie będzie pozytywna, należy poszukać innej lokalizacji. 

Wyposażenie piekarni

Wyposażenie piekarni to kolejna z ważnych kwestii, jeśli zdecydowałeś się na otwarcie piekarni. Co jest potrzebne, by założyć piekarnię?

Hurtownia EVA-TEC oferuje profesjonalne wyposażenie gastronomii. Odpowiednio dobrany sprzęt pozwala na sprawną oraz wydajną pracę, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania. Kiepskiej jakości urządzenia mogą wymagać częstego serwisowania, co pochłonie kolejne koszta, a jakość i wydajność pracy może być niezadowalająca. Sięgając po sprawdzony sprzęt, będziesz mógł użytkować go przez długi czas.

Piekarnia wymogi sanepidu

Jeśli zastanawiasz się, jak otworzyć piekarnię, musisz znać wymogi sanepidu, które powinna spełniać. Musi mieć dostęp do wody oraz kanalizacji, prawidłowo działającą klimatyzację oraz wentylację, oddzielne pomieszczenie przeznaczone do składowania produktów, a także przebieralnie dla pracowników. Ponadto piekarnia nie może być zlokalizowana w piwnicy albo pół-piwnicy. Bardzo ważne jest również posiadanie wodoodpornej podłogi. 

Warto przemyśleć zlecenie przygotowania projektu technologicznego firmie, która ma w tym doświadczenie, profesjonalnie wykonany projekt zaoszczędzi czas i pieniądze na ewentualne przeróbki instalacji wodno/kanalizacyjnych i elektrycznych, wskaże optymalne umiejscowienie urządzeń, zapewni odpowiednią ilość pomieszczeń oraz zapewni bezproblemowy odbiór lokalu przez sanepid.

Musisz liczyć się z tym, że prowadzenie własnej piekarni wiąże się z częstymi kontrolami sanepidu. Trzeba więc dostosować się do ich wymagań, w przeciwnym razie przedsiębiorcy grożą wysokie kary.

Koszty założenia piekarni

Zastanawiasz się, jak otworzyć piekarnię i jak wyglądają koszty związane z tym przedsięwzięciem? Tak naprawdę są one bardzo różne. Jest to zależne od wysokości czynszu, rodzaju sprzętu, liczby pracowników, a także ceny energii elektrycznej, którą będziemy wykorzystywać. 

A może planujesz założyć domową piekarnię? Wynajęcie lokalu wiąże się z dodatkowymi opłatami, dlatego niektórzy decydują się na prowadzenie domowej piekarni. To pozwala im uniknąć opłat za czynsz oraz sprzęt konieczny do stacjonarnej sprzedaży. Mają mini piekarnię u siebie w domu. Pamiętajmy jednak, że w takich sytuacjach właściciel nie jest zwolniony z tego, by przestrzegać zasad sanitarnych. Przedsiębiorcy decydujący się na otwarcie małej piekarni w domu, zwykle sprzedają bułeczki, chleby oraz inne produkty przez internet z dostawą do lokalizacji wyznaczonej przez kupca.

Co jeszcze jest ważne, jeśli chcesz otworzyć piekarnię?

Co jeszcze jest ważne, jeśli zastanawiasz się, jak otworzyć piekarnię? Dobrze jest pomyśleć o zatrudnieniu doświadczonych osób i zadbać o ich rozwój. Inwestowanie w zespół pracowników jest opłacalne, ponieważ zwiększasz szansę na to, że będą chcieli u Ciebie pracować. Trzeba zatrudnić technologa, który kontroluje procesy produkcyjne, piekarzy oraz sprzedawców.

Równie istotne jest przygotowywanie wypieków z produktów wysokiej jakości. Zadbaj o naturalne wyroby, które nie zawierają sztucznych dodatków, polepszaczy i konserwantów. Świadomość klientów na temat jakości żywności jest coraz większa i należy mieć to na uwadze. Korzystając ze sprawdzonych przepisów, zwiększasz swoją szansę na stworzenie pysznych wypieków, które będą cieszyć się popularnością wśród klientów.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okazały się pomocne, jeśli zastanawialiście się, jak otworzyć piekarnię. Jeśli zależy Ci, by Twoja działalność odniosła sukces, wybierz dobrą lokalizację, zadbaj o fachowy sprzęt i dostosuj się do wymogów sanepidu. Nie zapominaj również o wysokiej jakości składnikach i korzystaniu ze sprawdzonych przepisów. Pomysł na biznes, jakim jest kawiarnia, może okazać się świetnym przedsięwzięciem - satysfakcjonującym oraz przynoszącym zyski. Życzymy powodzenia!