sale-offer
sale-offer1

Producenci

Jak otworzyć lodziarnię? - praktyczny poradnik

1 czerwca 2021

|

#Poradnik kupującego

Prowadzenie własnego biznesu gastronomicznego może dostarczyć nam wiele satysfakcji, ale wymaga też bardzo dobrej organizacji. Jak otworzyć lodziarnię i zadbać o wszystkie istotne elementy, związane z rozpoczęciem tego rodzaju działalności? Postaraliśmy się wyjaśnić najważniejsze obszary, na które należy zwrócić uwagę - zapraszamy do lektury tekstu!

Jak otworzyć lodziarnię?

Jak z powodzeniem założyć lodziarnię? Jeśli odpowiednio przygotujesz się do prowadzenia tego typu biznesu, Twoja szansa na osiągnięcie sukcesu znacznie się zwiększa. W artykule omawiamy kwestie, takie jak koszt prowadzenia i wyposażenie lodziarni, wymogi sanepidu i kwestie prawne, dowiesz się z niego także ile można zarobić na lodziarni. Udzielamy też wskazówek związanych z wymyśleniem nazwy lodziarni oraz smakami i rodzajami lodów, które warto wybrać. 

Ile kosztuje założenie lodziarni?

Na to, ile wyniesie koszt założenia lodziarni wpływa przede wszystkim sposób prowadzenia sprzedaży. Jeśli planujesz otworzyć dużą lodziarnię, położoną w atrakcyjnej lokalizacji, musisz liczyć się z wydatkami wynoszącymi 50 tys. zł i więcej. Przymierzając się do prowadzenia małej lodziarni lub budki z lodami, koszt jest znacznie niższy i zwykle wystarczy już 20 tys. zł. Nie zapominajmy jednak o wyposażeniu lokalu. Przykładowo, sam automat do lodów dwuskładnikowych kosztuje nawet 20 tys. zł., natomiast cena automatu jednoskładnikowego jest o połowę mniejsza. Zawsze można zredukować wydatki, decydując się na zakup używanego sprzętu lub wynajem sezonowy - tutaj zapłacimy ok. 3,5 tys. zł miesięcznie. 

Mobilna lodziarnia czy punkt stacjonarny? 

Zastanawiając się nad tym, jak otworzyć lodziarnię, należy podjąć decyzję czy będzie to punkt stacjonarny czy mobilny. Mobilne lodziarnie cieszą się coraz większą popularnością. Ich właściciele nie muszą się ograniczać do jednego punktu sprzedaży i mogą przemieszczać się do miejsc, gdzie aktualnie znajduje się największy ruch. Również koszty prowadzenia mobilnego lokalu są niższe. Minusem jest sezonowość, zimą czy jesienią lody z przenośnej lodziarni będą sprzedawały się znacznie gorzej. W chłodniejsze dni klienci o wiele chętniej zaglądają do lokali stacjonarnych. Ponadto w stacjonarnej lodziarni łatwiej jest stworzyć odpowiedni klimat, dbając o wystrój wnętrza czy muzykę. Jeśli więc myślisz o otwarciu eleganckiego lokalu, to odpowiednim rozwiązaniem będzie dla Ciebie lodziarnia stacjonarna. Warto przeanalizować różne czynniki i zdecydować, jaki rodzaj lokalu chcesz prowadzić.

Wyposażenie lodziarni 

Kolejną ważną kwestią w przypadku, gdy chcemy otworzyć lodziarnię jest skompletowanie wyposażenia. Poniżej przedstawiamy listę rzeczy, w które powinniśmy się zaopatrzyć:

Zastanów się nad rodzajem lodów, które zamierzasz sprzedawać i wówczas zdecyduj, jaka maszyna do lodów będzie najbardziej odpowiednia dla Twojego biznesu. Hurtownia gastronomiczna EVA-TEC oferuje kompleksowe wyposażenie lodziarni, znaleźć można tam również profesjonalne wyposażenie cukierni oraz innych punktów gastronomicznych.

Ile można zarobić na lodziarni?

Czy prowadzenie lodziarni jest opłacalne i ile można zarobić na lodach? Chyba każdy, kto planuje otworzyć lodziarnię, zastanawia się nad tymi kwestiami. To, czy biznes okaże się dochodowy, zależne jest od wielu czynników. Największych zysków możemy się spodziewać, rzecz jasna, w czasie gorących dni. W zimniejszym czasie lepszym obrotom sprzyja atrakcyjna lokalizacja i duży ruch. Nawet nieduża lodziarnia jest w stanie sprzedać około 1 tony lodów w miesiącu. Zakładając, że koszt jednej gałki to 2,50 zł, to przychód w miesiącu może wynieść blisko 50 tys. zł. Jednak wydatki związane z produkcją lodów, pensje wypłacane pracownikom oraz podatki mogą sprawić, że miesięczny zysk będzie mniejszy. 

Wymogi sanepidu oraz kwestie prawne 

Myśląc o tym, jak otworzyć lodziarnię, nie sposób pominąć wymogów sanepidu oraz kwestii prawnych. O co musimy zadbać?

  • gładkie i zmywalne podłogi, ściany, blaty i powierzchnie robocze;
  • zlewy oraz umywalki stosowane zgodnie z przeznaczeniem (nie zamiennie), ciepła woda, przy umywalce musi znajdować się mydło i papierowe ręczniki;
  • maszyny do lodów oraz zamrażarki;
  • przestrzeń na wafelki oraz jednorazowe naczynia - najlepiej przechowywać je w magazynie, jeśli jednak brakuje Ci miejsca, możesz umieścić zamykane szafki w pomieszczeniu sprzedaży;
  • wentylacja - w każdym z pomieszczeń musi znajdować się kratka wentylacyjna;
  • toaleta dla pracownika oraz przestrzeń przeznaczona do przechowywania odzieży, środków chemicznych i sprzętu porządkowego.

Jakie dokumenty są konieczne, jeśli chcemy otworzyć lodziarnię?

  • dokumenty HACCP dla lodziarni razem z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną;
  • wynik badania wody w lodziarni;
  • deklaracja albo umowa na odbiór śmieci;
  • instrukcja w dokumentacji GHP-GMP, co robisz z lodami, które są po terminie - tzw. odpady kategorii 3;
  • orzeczenia dla celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz osób, które zatrudniasz;
  • książka kontroli przedsiębiorcy - można kupić ją w sklepach papierniczych.

Jak nazwać lodziarnię?

Jak nazwać lodziarnię, by można było przyciągnąć klientów? Lodziarnie kojarzą się z upalnym, beztroskim czasem, dlatego dobrze sprawdzi się tutaj zabawna, czy też rymowana nazwa. Powinna być chwytliwa i łatwa do zapamiętania, nie silmy się więc na skomplikowane lub zbyt długie nazewnictwo.

Jakie wybrać rodzaje i smaki lodów? 

Otwierając lodziarnię, należy także wybrać rodzaje i smaki lodów. Możemy zdecydować się na lody gałkowe, włoskie, amerykańskie czy tajskie. Wówczas należy zaopatrzyć się w odpowiednią maszynę do robienia lodów. Z kolei w lokalach stacjonarnych zwykle podawane są również lody w pucharkach. Jeśli chodzi o smaki, to warto postawić na te najbardziej popularne i kilka unikatowych, które zaciekawią klienta. Wszystko zależy od tego, jaką mamy wizję na nasz biznes. 

Czy lodziarnia to dobry biznes? 

Warto zadać sobie pytanie, czy lodziarnia to dobry biznes. Konsumpcja lodów przez Polaków ciągle wzrasta, dlatego założenie lodziarni może okazać się strzałem w dziesiątkę. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Wam, jeśli zastanawialiście się, jak otworzyć lodziarnię. Mimo, że jej prowadzenie wymaga wiele pracy, zaangażowania i kreatywności, to osiągnięcie sukcesu w tej branży z pewnością dostarczy Wam wiele satysfakcji.