sale-offer
sale-offer1

Producenci

Wyposażenie stołówki, kuchni szkolnej - Jaki wybrać sprzęt do jadalni w szkole?

Stołówka szkolna to miejsce, w którym posiłki powinny być przygotowywane szybko i sprawnie. Profesjonalne wyposażenie stołówki szkolnej to istotna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na odpowiednim funkcjonowaniu tego obiektu. Jadalnia oraz kuchnia w szkole musi spełniać określone wymogi sanitarne oraz te związane z bezpieczeństwem pracy. Zapoznajcie się z naszym artykułem, by dowiedzieć się więcej na temat tego, jak powinno wyglądać wyposażenie kuchni w szkole.

Niezbędne wyposażenie w kuchni szkolnej 

Na co zwrócić uwagę, gdy wybieramy wyposażenie kuchni szkolnej? Sprzęt powinien pochodzić od sprawdzonych producentów, wyróżniać się trwałością oraz niezawodnością, a także być dostosowany do potrzeb użytkowników. Jakie urządzenia są niezbędne do prowadzenia stołówki szkolnej?

  • piece gastronomiczne - najlepiej  sprawdzają się piece konwekcyjno-parowe, ponieważ pozwalają na szybkie przygotowanie posiłku, dają możliwość gotowania, pieczenia i smażenia w jednym urządzeniu przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu;
  • witryny chłodnicze - gwarantują przechowywanie żywności we właściwej temperaturze, pełnią też funkcję ekspozycyjną - prezentują jedzenie w atrakcyjny sposób;
  • szafy chłodnicze - to urządzenia, które umożliwiają przechowywanie dużej liczby produktów w odpowiedniej temperaturze;
  • maszyny do mielenia mięsa - to wydajny sprzęt pozwalający na szybkie przemielenie dużej ilości mięsa, białego sera, gotowanych warzyw czy maku;
  • obieraczki do ziemniaków przemysłowe - obieraczki są dużym udogodnieniem dla miejsc wydających posiłki, ponieważ pozwalają na mechaniczną obróbkę ziemniaków, warzyw okopowych o wiele szybciej i mniejszym nakładem pracy niż ręcznie;
  • linie gastronomiczne - wyposażenie stołówki szkolnej to także funkcjonalne zestawy urządzeń grzewczych, które sprawdzają się w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych.

Dofinansowanie do stołówki szkolnej

Program rządowy “Posiłek w domu i w szkole” zakłada dofinansowanie stołówek w publicznych szkołach podstawowych. Rząd zaplanował przeznaczenie 200 mln na doposażenie obiektów gastronomicznych w szkole, podwyższenie ich standardów, przywrócenie funkcjonowania stołówkom, które nie działają oraz na uruchomienie nowych. Mimo iż otrzymanie dotacji wiążę się z przygotowaniem potrzebnych dokumentów i nakładu pracy, to efekt finalny dobrze przeprowadzonej inwestycji będzie służył latami obecnym jak i przyszłym pokoleniom młodych Polaków, a dodatkowo sprawi, że praca na kuchni będzie dużo łatwiejsza dla obsługi, a koszty prowadzenia kuchni się obniżą.

Jak wyglądają kwoty dotacji według rozporządzenia?

  • do 80 tys. zł - pieniądze, które mają być przeznaczone na adaptację, doposażenie, podwyższenie standardu stołówek, wyposażenie szkolnych jadalni i kuchni, które aktualnie nie funkcjonują oraz na stworzenie nowych obiektów;
  • do 25 tys. zł - kwota, która ma służyć adaptacji, poprawie standardu i wyposażeniu jadalni.

Zasady BHP w kuchni szkolnej

Wyposażenie stołówki szkolnej jest bardzo ważne, natomiast jej prowadzenie wymaga przestrzegania zasad BHP. Zaliczamy do nich właściwy stan techniczny budynku, jak również wymagania, które spełniać muszą pracownicy oraz pracodawca. Przedstawiamy najważniejsze z nich:

  • pomieszczenia w budynku przeznaczone na obiekt gastronomiczny powinny posiadać odpowiednie oświetlenie, temperaturę oraz wentylację;
  • należy utrzymywać urządzenia i narzędzia pracy w dobrym stanie technicznym;
  • w pomieszczeniach powinny znajdować się apteczki oraz gaśnice;
  • nowi pracownicy muszą przejść szkolenie BHP, osoby zatrudnione dłużej przechodzą okresowe szkolenia;
  • wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością, muszą mieć aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną;
  • pracownicy w trakcie pracy powinni mieć ubraną specjalną odzież wierzchnią, buty robocze, włosy zakryte czepkiem lub chustą;
  • należy dbać o czystość pomieszczeń oraz sprzętów i narzędzi kuchennych;
  • żywność powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach;
  • pracodawca zobowiązany jest do prowadzenia rejestru wypadków przy pracy oraz monitorowania pracy pod kątem BHP.

Fachowe wyposażenie kuchni oraz jadalni szkolnej to istotny aspekt, który pozwala na sprawne funkcjonowanie obiektu. Warto skorzystać z dofinansowania rządowego i przeznaczyć pieniądze na sprzęt wysokiej jakości, który znaleźć można w hurtowni gastronomicznej EVA-TEC. Nie mniej ważne jest przestrzeganie zasad BHP - spełnianie wymogów dotyczących żywności oraz zapewnienie bezpieczeństwa i komfortu pracy, to sprawy, o których powinien wiedzieć każdy pracodawca. Odpowiednie wyposażenie stołówki szkolnej, spełnienie wymogów sanitarnych oraz stworzenie dobrych warunków pracownikom, pozwala na właściwe prowadzenie szkolnego lokalu gastronomicznego.