
Stołówka szkolna to miejsce, w którym posiłki powinny być przygotowywane szybko i sprawnie. Profesjonalne wyposażenie stołówki szkolnej to istotna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, jeśli zależy nam na odpowiednim funkcjonowaniu tego obiektu. Jadalnia oraz kuchnia w szkole musi spełniać określone wymogi sanitarne oraz te związane z bezpieczeństwem pracy. Zapoznajcie się z naszym artykułem, by dowiedzieć się więcej na temat tego, jak powinno wyglądać wyposażenie kuchni w szkole.
Na co zwrócić uwagę, gdy wybieramy wyposażenie kuchni szkolnej? Sprzęt powinien pochodzić od sprawdzonych producentów, wyróżniać się trwałością oraz niezawodnością, a także być dostosowany do potrzeb użytkowników. Jakie urządzenia są niezbędne do prowadzenia stołówki szkolnej?
Program rządowy “Posiłek w domu i w szkole” zakłada dofinansowanie stołówek w publicznych szkołach podstawowych. Rząd zaplanował przeznaczenie 200 mln na doposażenie obiektów gastronomicznych w szkole, podwyższenie ich standardów, przywrócenie funkcjonowania stołówkom, które nie działają oraz na uruchomienie nowych. Mimo iż otrzymanie dotacji wiążę się z przygotowaniem potrzebnych dokumentów i nakładu pracy, to efekt finalny dobrze przeprowadzonej inwestycji będzie służył latami obecnym jak i przyszłym pokoleniom młodych Polaków, a dodatkowo sprawi, że praca na kuchni będzie dużo łatwiejsza dla obsługi, a koszty prowadzenia kuchni się obniżą.
Jak wyglądają kwoty dotacji według rozporządzenia?
Wyposażenie stołówki szkolnej jest bardzo ważne, natomiast jej prowadzenie wymaga przestrzegania zasad BHP. Zaliczamy do nich właściwy stan techniczny budynku, jak również wymagania, które spełniać muszą pracownicy oraz pracodawca. Przedstawiamy najważniejsze z nich:
Fachowe wyposażenie kuchni oraz jadalni szkolnej to istotny aspekt, który pozwala na sprawne funkcjonowanie obiektu. Warto skorzystać z dofinansowania rządowego i przeznaczyć pieniądze na sprzęt wysokiej jakości, który znaleźć można w hurtowni gastronomicznej EVA-TEC. Nie mniej ważne jest przestrzeganie zasad BHP - spełnianie wymogów dotyczących żywności oraz zapewnienie bezpieczeństwa i komfortu pracy, to sprawy, o których powinien wiedzieć każdy pracodawca. Odpowiednie wyposażenie stołówki szkolnej, spełnienie wymogów sanitarnych oraz stworzenie dobrych warunków pracownikom, pozwala na właściwe prowadzenie szkolnego lokalu gastronomicznego.